Angajatorul ti-a retinut CASS din salariu, dar nu a virat-o la Sanatate. Cum il obligi sa o achite

Data publicarii: 15-01-2013 | Actualitate

Angajatorul si-a asumat prin contractul de munca sa-ti achite contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (CASS). Afli ca nu a facut-o tocmai cand ai nevoie de servicii medicale si, pentru a le accesa, soliciti Casei de Asigurari de Sanatate o adeverinta de asigurat care sa demonstreze calitatea de asigurat in sistem. ECONOMICA.NET iti spune ce parghii legale ai la dispozitie cu care sa obligi angajatorul sa vireze la Fondul de Sanatate banii pe care ti i-a retinut din salariu pentru contributia la Sanatate.

Medicii de familie atrag atentia ca se confrunta cu situatii in care pacientii afla ca angajatorii nu le-au virat CASS-ul la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), desi au retinut contributia la Sanatate din salariu. 

De obicei, pacientii afla ca angajatorii nu au virat contributia la Fondul de Sanatate cand solicita adeverinta de asigurat de la Casa de Asigurari de Sanatate de care apartin.

Aveti urgent nevoie de internare in spital si aflati ca angajatorul nu v-a platit CASS. Cum procedati:

In cazul in care angajatul a aflat despre neplata contributiei la Fondul de sanatate cand are imperios nevoie de servicii medicale (nu vorbim de urgente medico-chirugicale pentru care pacientii nu platesc, indiferent daca sunt asigurati sau asigurati indisciplinati, cu neplata la zi a CASS) in sistemul public de sanatate (intrucat o serie de afectiuni pot fi abordate doar in spitalele de stat), atunci el va fi obligat sa le achite integral. "Ulterior, pacientul poate introduce o cerere in instanta pentru repararea integrala a prejudiciului material si/sau moral cauzat de neplata sumei de catre angajator", ne-a mai spus avocatul Bogdan Timofti.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: