Ovidiu Nicolescu (CNIPMMR): Cresterea salariului minim trebuie corelata cu evolutia productivitatii muncii

Data publicarii: 15-01-2013 | Afaceri

Decizia Guvernului de majorare a salariului minim garantat in plata de la 700 la 800 de lei, este o masura buna, pe care o sustinem intru totul, insa ea trebuie corelata cu evolutia productivitatii muncii, in caz contrar aparand efecte negative majore pe termen mediu si lung, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania /CNIPMMR/.

"Avand in vedere premisele de natura sociala si necesitatea stimularii consumului intern, noi sustinem cresterea salariului minim de la 700 la 800 de lei. Totusi, trebuie sa precizam ca o crestere nominala a salariului minim cu 14,3% trebuie pusa in contextul evolutiei productivitatii muncii, deoarece - in cazul aparitiei unor decuplari intre aceste doua elemente - ne vom confrunta cu efecte negative pe termen mediu si lung, printre care se numara cresterea inflatiei, scaderea competitivitatii IMM-urilor, dar si diminuarea exporturilor. Se vor inregistra, totodata, si o serie de falimente in randul micro-intreprinderilor, ceea ce va duce la pierderea locurilor de munca pentru cateva mii de salariati, insa cresterea salariului minim in absenta productivitatii va avea un impact negativ mai ales la nivelul proceselor macroeconomice", a afirmat Ovidiu Nicolescu. 

Acesta a atras atentia si asupra unui alt fenomen care poate aparea in cazul cresterii salariului minim fara o corelare a sporirii productivitatii muncii. 

"Exista riscul instituirii, la nivelul firmelor, a practicii redistribuirii unei parti din veniturile legitime ale salariatilor performanti, inalt calificati, catre cei mai slab calificati si cu o productivitate mai redusa, fapt care va afecta semnificativ sistemul motivational la nivelul intreprinderii, descurajand performanta", a mai spus presedintele CNIPMMR. 

Nicolescu a mai solicitat alocarea prioritara, de catre autoritati, a sumei de 300 de milioane de euro pentru sustinerea programului start-up in perioada 2013-2014, actiune care va asigura crearea unui numar de 300.000 de locuri de munca, dar si cresterea cu 4,26% a Produsului Intern Brut (PIB) in perioada 2013-2016.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: