Doar familiile cu venituri lunare de peste 1.500 de euro au acces la o locuinta din noile cartiere

Data publicarii: 24-10-2006
doar pentru familii bogateBucurestenii cu venituri medii nu au sanse reale sa poata achizitiona o locuinta intr-un cartier rezidential in urmatorii ani, aflam din Gardianul. Si asta pentru ca dezvoltarile rezidentiale din Capitala exclud total clasa de mijloc. Potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara A1 Real Estate, pana acum, aproape toate proiectele rezidentiale s-au adresat persoanelor cu venituri mari, nici un ansamblu nefiind destinat clasei medii.

Astfel, in ultimul timp, in Capitala au aparut mici ansambluri de vile sau proiecte de blocuri, cu pana la 100 de unitati, pentru cumparatorii cu venituri mari, cum sunt cei din noua clasa a oamenilor bogati, sau pentru investitori. Potrivit studiului, dezvoltatorii au obtinut profituri ridicate din investitii reduse, iar oferta de pe piata a avansat intr-un ritm lent si nu a putut acoperi deficitul de locuinte.

O casa noua, doar pentru 60.000 de familii

Din analiza A1 Real Estate mai reiese ca doar 60.000 de familii din Bucuresti, cu un venit global de circa 1.500 euro pe luna, isi pot permite sa achizitioneze o locuinta noua, inclusiv prin credite imobiliare. Proiectele anuntate, care au termen de finalizare pana in 2011, includ doar 20.000 de apartamente, nivel de trei ori mai redus in comparatie cu cererea. Spre comparatie, in Budapesta au fost finalizate, din 2002, peste 70.000 de locuinte, majoritatea destinate clasei medii, iar alte 10.000 de apartamente noi sunt finalizate, dar inca necumparate.

Mai trebuie spus ca peste 95% dintre locuintele din Romania si 93% dintre unitatile locative din Ungaria sunt detinute in proprietate, spre deosebire de statele din Vestul Europei, unde media este de 40%.

Citeste tot articolul in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: