Grecia: Val de greve joi in sectoarele sanitar, bancar si la metrou

Data publicarii: 17-01-2013 | International

Salariatii din mai multe domenii de activitate - bancar, sanitar, cel al transportului cu metroul, precum si medici si dentisti din sectorul privat - sunt chemati la greva joi in Grecia pentru a protesta fata de o noua serie de masuri de austeritate adoptate pentru a satisface reformele impuse de creditorii tarii, relateaza AFP.

Salariatii metroului din Atena vor organiza o greva de 24 de ore pentru a protesta fata de integrarea lor in grila unica de salarizare din sectorul public, aflata in curs de elaborare, care este impusa de cei trei principali creditori ai Greciei /UE, BCE, FMI/ pentru a reduce deficitul bugetar al tarii. 

Angajatii din sectorul bancar protesteaza joi fata de conditiile privatizarii bancii de stat Hellenic Postbank, care urmeaza sa fie scindata in doua entitati, activele viabile urmand sa fie plasate sub controlul Fondului de Stabilitate Financiara al Greciei. 

In sectorul sanatatii, medicii practicieni din spitalele publice, la apelul asociatiei medicale panelenice (PIS) si al federatiei dentare, reclama ca salariile lor sa nu fie complet 'sterse' si ca standardele serviciilor publice sanitare sa fie mentinute. O alta federatie a medicilor din spitale (OENGE) cere retragerea noii scheme de organizare a spitalelor, care prevede fuziuni ale mai multor institutii si inchideri ale unor servicii, in curs de elaborare la Ministerul Sanatatii. 

Toate aceste masuri, fie deja votate, fie in curs de a fi adoptate, sunt inscrise intr-o serie de 'actiuni prioritare' pe care Grecia trebuie sa le puna repede in aplicare, pentru a beneficia de sprijinul financiar international al zonei euro si al FMI. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: