Reabilitarea termica a blocurilor risca sa fie blocata. VEZI DIN CE CAUZA

Data publicarii: 17-01-2013 | Imobiliare

Bucurestenii care asteapta ca reabilitarea termica sa ajunga si la ei la bloc trebuie sa aiba rabdare. Si asta pentru ca programul de anvelopare a locuintelor risca sa intre in stand-by.

Reprezentantii administratiei locale care deruleaza, in prezent, programe de anvelopare termica a blocurilor sustin ca se confrunta cu mai multe probleme care pot conduce la blocarea reabilitarii. Astfel, in prezent, anveloparea locuintelor se face gratuit, cu bani de la primarie, in toate sectoarele din Bucuresti, iar proprietarii nu platesc niciun ban. De curand, Uniunea Europeana a lansat un alt program de reabilitare termica prin POR (Programul Operational Regional) prin care finanteaza 60% din costurile anveloparii. Numai ca, in programul cu fonduri europene, locatarii trebuie sa contribuie financiar, proportional cu veniturile individuale, cu intre 10 si 30% din costurile totale. In aceste conditii, bucurestenii care vor fi nevoiti sa plateasca se pot considera discriminati in raport cu altii ale caror apartamente au fost anvelopate gratuit de primarie, lucru semnalat deja de oficialii administratiei locale. 

Din cauza acestor probleme, dar si a altor nemultumiri, primarul Sectorului 2 - Neculai Ontanu sustine ca a trimis mai multe memorii atat in atentia premierului Victor Ponta si a vicepremierului Gabriel Oprea, cat si a ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Liviu Dragnea, de la care asteapta sa fie facute demersurile necesare pentru schimbarea legislatiei. 

"Una din probleme rezida in faptul ca unii bucuresteni nu au platit nimic pentru reabilitare, primaria suportand integral costurile de pana acum, iar altii ar putea avea de plata de-acum incolo, la reabilitarea termica din fonduri europene, ceea ce poate conduce la discriminare", a declarat pentru B365.ro primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, care a precizat ca dificultatile au aparut intrucat nu au fost elaborate nici pana acum normele de aplicare a OUG 63/2012 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte desi acest lucru ar fi trebuit facut de la sfarsitul lunii noiembrue 2012. "Pana nu apar normele metodologice suntem, practic, blocati", a specificat Ontanu. 

Integral in B.365.realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: