Cum a ajutat Deutsche Bank o institutie de credit veche de 500 de ani

Data publicarii: 18-01-2013 | International

Banca germana a construit la apogeul crizei finanicare un derivat care a permis bancii Monte Paschi sa isi ascunda pierderile

Deutsche Bank a acordat in anul 2008 un credit in valoare de 1,5 miliarde euro celei mai vechi banci din lume, Monte dei Paschi din Siena, care a permis institutiei de credit sa reziste. 70 de pagini obtinute de Bloomberg documenteaza existenta asa-numitului "Proiect Santorini” prin care Deutsche Bank a reusit sa ajute banca italiana sa isi rostogoleasca pierderile de 367 milioane euro pe o pozitie deschisa tot cu institutia de credit germana. Ca parte a intelegerii intre cele doua entitati financiare se prevedea si deschiderea incrucisata a unei pozitii pierzatoare pe titlurile de stat italiene de catre banca Monte Paschi.

Tranzactia arata cum bancile de investitii au construit produse opace care sa ascunda pierderi care mai tarziu sunt mutate pe bilanturile contribuabililor, comenteaza Bloomberg. Luna trecuta a anului trecut, Justitia italiana a condamnat bancheri de la patru firme financiare pentru manipularea ratelor de dobanda in favoarea unor bonduri emise de municipalitatea din Milano.

3,9 miliarde euro pentru salvarea de faliment cu ajutorul interventiei de stat

Banca Monte Paschi nu a publicat consecintele pozitiilor bilaterale deschise cu Deutsche Bank insa pierderile au impins in final institutia de credit sa recurga la ajutorul de stat. Schema de mentinere in viata a bancii din Siena prin care s-a implicat Guvernul Italiei incepand cu 2009 s-a ridicat la 3,9 miliarde euro. Politia si procuratura din peninsula cerceteaza oficialii bancii pentru manipularea pietei si obstructionarea autoritatilor de reglementare.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: