Regulile mai stricte pentru ratingul de credit, confirmate de votul Parlamentului European

Data publicarii: 18-01-2013 | Finante-Banci

Noi norme privind momentul si modul in care agentiile de rating de credit pot evalua datoriile de stat si sanatatea financiara a firmelor private au fost aprobate de Parlament European. Ele vor permite agentiilor sa emita ratinguri nesolicitate pentru datoriile suverane la date stabilite si investitorilor privati sa le dea in judecata pentru neglijenta. Participatiile agentiilor in actionariatul firmelor evaluate vor fi plafonate pentru a reduce conflictele de interese. 

Deputatii europeni s-au asigurat de asemenea ca ratingurile vor fi mai clare solicitand agentiilor sa explice factorii cheie care stau la baza acestora. Ratingurile nu trebuie sa urmareasca influentarea politicilor de stat si agentiile in sine nu trebuie sa sustina modificari ale politicilor, se arata in textul adoptat. Noile norme au fost deja convenite, cu titlu provizoriu, cu Consiliul.

"Avansam prin acest nou regulament, in deplina concordanta cu scopul care a stat la baza lui si anume acela de a permite intreprinderilor sa faca propriile lor evaluari interne. Acestea ar trebui sa ofere alternative viabile, comparabile si fiabile cu cele ale oligopolului de rating", a declarat raportorul Leonardo Domenici.

Date stabilite pentru ratingurile datoriilor suverane 

Ratingurile nesolicitate ale datoriilor suverane ar putea fi publicate de cel putin doua, dar nu mai mult de trei ori pe an, la datele publicate de agentia de rating la finele anului precedent. In plus, aceste evaluari ar putea fi publicate doar dupa ce bursele din UE au fost inchise si cu cel putin o ora inainte de redeschiderea lor. 

Agentiile vor fi raspunzatoare pentru ratinguri

Investitorii care se bazeaza pe un rating de credit ar putea da in judecata agentia care l-a realizat si primi despagubiri, daca aceasta incalca regulile stabilite prin prezenta legislatie in mod intentionat sau din neglijenta grava, indiferent daca exista vreo relatie contractuala intre parti. Aceste incalcari ar include, de exemplu, emiterea unui rating de credit in situatia de conflict de interese sau in afara calendarului publicat. 


Ultimele stiri pe BankNews.ro: