Francois Rantrua: Banca Mondiala a pus la dispozitia Romaniei un miliard de euro in cadrul acordului preventiv cu FMI

Data publicarii: 18-01-2013 | Finante-Banci

Reprezentantul rezident al Bancii Mondiale la Bucuresti, Francois Rantrua, a declarat, joi, ca Banca Mondiala a pus la dispozitia Romaniei suma de un miliard de euro pentru Romania.

'Banca Mondiala a pus la dispozitie un miliard de euro deschizand saptamana trecuta o linie de finantare, dar banii nu vor fi trasi, in cadrul participarii Bancii Mondiale la acordul de tip preventiv incheiat cu FMI', a spus Francois Rantrua. 

Surse din Banca Mondiala au declarat pentru AGERPRES ca scrisoarea oficiala de aprobare catre guvernul roman a fost trimisa pe 10 ianuarie, moment la care a avut loc si punerea sumei de un miliard de euro la dispozitie. 

Guvernul a aprobat pe 16 mai 2012 memorandumul prin care Banca Mondiala urmeaza sa puna la dispozitia Romaniei o linie de finantare preventiva de un miliard de euro, a declarat atunci premierul Victor Ponta. 

Potrivit prim-ministrului, sumele trase de Romania din aceasta linie de creditare sunt "pentru acoperirea eventuala a deficitelor sau oricaror alte necesitati prevazute in gestionarea Ministerului Finantelor", a declarat premierul Victor Ponta. 

Pentru ca linia de finantare sa fie disponibila Romaniei, boardul Bancii Mondiale trebuia sa aprobe acordul, in luna iunie a anului trecut. 

Acordul este unul de tip preventiv, pe trei ani, Romania urmand sa plateasca dobanzi doar daca acceseaza linia. 

Dobanzile medii actuale ale Bancii Mondiale sunt de 3 - 3,5% pe an, in conditiile in care Romania se poate imprumuta in prezent de pe piata libera la dobanzi de 5 - 6%.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: