Liber la legea care ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit

Data publicarii: 18-01-2013 | Finante-Banci

De la 1 februarie intra in vigoare a noului Cod de procedura civila si modificarile aduse uneia dintre cele mai importante legi pentru protectia consumatorilor -  legea 193/2000. De la aceasta data, procesele pornite de Protectia Consumatorilor ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele. Data fiind istoria ultimilor ani de procese dintre clienti si banci, bancherii nu au motive sa doarma linistiti.

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori este temeiul de drept pe care s-au castigat procesele impotriva bancilor in ultimii ani.

Textul de lege defineste in ce fel o clauza poate fi considerata abuziva de catre instanta si organele de control, recte Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), si in ce conditii aceasta se inlatura. Legea transpune directiva europeana 93/13/CEE si are un puternic caracter de protectie a consumatorilor.

Legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila intareste si mai mult legea 193/2000 in favoarea consumatorului. Se adauga articole noi care permit ANPC ca, in cazul in care constata ca un profesionist (noul termen pentru comerciant) are clauze abuzive in contractele preformulate, sa ceara in instanta obligarea acestuia la eliminarea acestor clauze din TOATE contractele, fie ele in derulare. Aceasta inseamna ca acei profesionisti care de-a lungul timpului au inserat in contracte anumite clauze considerate abuzive vor trebui sa indrepte situatia pentru TOTI clientii afectati, fara ca acestia sa fie nevoiti sa initieze vreo proceduta juridica.

Bancile, cele mai afectate

Desi legea reglementeaza protectia consumatorului in cazul contractelor incheiate cu toti profesionistii (persoane fizice sau juridice autorizate), de la firmele de telefonie mobila, la cele de cablu, asigurari sau la retailerii de produse electronice, domeniul care ar putea fi afectat cel mai mult in perioada urmatoare este cel bancar.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: