CNA a stabilit lista must carry pentru firmele de cablu

Data publicarii: 23-01-2013 | Media

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a stabilit, marti, prin vot, lista must carry, conform art. 82 din Legea audiovizualului si Deciziei CNA nr. 72/2012.

Potrivit CNA, lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru firmele de cablu pentru acest an cuprinde programele Societatii Romane de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News si studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iasi, Targu-Mures si Timisoara), dar si TV5, cu un program inclus obligatoriu in grilele operatorilor de cablu in baza unui acord international intre Romania si Franta. 

Totodata, pe lista mentionata mai figureaza televiziuni private, selectate in ordinea indicelui anual de audienta: Antena 1, Antena 3, Pro TV, Kanal D, Prima TV, Realitatea TV, National TV, B1 TV, Romania TV, OTV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactiva, Music Channel, Neptun TV, Nasul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O si Inedit TV. 

Potrivit Art. 82 din Legea audiovizualului, orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. 

Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta. 

Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligatia, la nivel regional si local, sa includa in oferta lor cel putin doua programe regionale si doua programe locale, acolo unde acestea exista; criteriul de departajare va fi ordinea descrescatoare a audientei. 

In mediul rural, pentru retele cu mai putin de 100 de abonati, Societatea Romana de Televiziune poate asigura gratuit receptia programelor publice, in vederea retransmisiei. 

In localitatile in care o minoritate nationala reprezinta o pondere mai mare de 20% distribuitorii vor asigura si servicii de transmitere a programelor care sunt libere la retransmisie, in limba minoritatii respective. 

In limita posibilitatilor, distribuitorii care retransmit servicii de programe prin retele de comunicatii electronice vor include in ofertele lor de programe serviciile publice ale Societatii Romane de Radiodifuziune, ale unui program de radiodifuziune national si ale unui program de radiodifuziune local, private. 

Sursa: AGERPRES