Noul sef al Eurogrupului, olandezul hotarat care vrea sa scoata UE din criza

Data publicarii: 23-01-2013 | Finante-Banci

Specialist in agricultura si educatie, olandezul Jeroen Dijsselbloem a devenit cunoscut aproape peste noapte, fiind ales presedinte al grupului ministrilor de Finante din zona euro.

Atunci cand numele sau a inceput sa fie vehiculat pentru functia de presedinte al Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem era ministrul de Finante al Olandei de putin peste sase saptamani. Aflat la primul mandat, oficialul in varsta de 46 de ani nu reusise inca sa se faca remarcat pe plan european.

 De atunci au trecut nu mai mult de trei luni, perioada care s-a dovedit insa mai mult decat suficienta pentru ca Dijsselbloem sa devina favoritul in cursa pentru inlocuirea veteranului Jean-Claude Juncker la carma grupului de ministri ai Finantelor din zona euro. Luni, ministrii l-au ales oficial in functie. Insa, pentru prima data de la infiintarea zonei euro, alegerea nu a fost luata in unanimitate, Spania fiind singurul membru al uniunii monetare care nu a fost de acord cu numirea acestuia. 

 Cum a intrat Dijsselbloem peste Schauble si Draghi

 Cariera sa politica a fost caracterizata, in timpul anilor 2000, de simpatia fata de extrema stanga, insa olandezul a reusit in ultimele luni sa impresioneze Bruxelles-ul prin atitudinea in acelasi timp concilianta si ferma. Iar stilul sau personal, ghidat de austeritate si modestie, nu a putut fi altceva decat inca un argument in favoarea sa, noteaza cotidianul britanic "The Guardian”. 

 Un oficial european isi aminteste cum, in decembrie, atunci cand a participat la prima sa reuniune a Eurogrupului, Dijsselbloem a reusit sa se impuna in fata celor mai grele nume din finantele europene.

Integral in Adevarul