Cameron promite un referendum pana in 2017 asupra apartenentei Marii Britanii la UE

Data publicarii: 23-01-2013 | International

Premierul britanic David Cameron a promis miercuri organizarea, pana in 2017, daca va obtine un nou mandat peste doi ani, a unui referendum privind apartenenta Regatului Unit la Uniunea Europeana, relateaza AFP, preluand din discursul-cheie rostit de seful cabinetului de la Londra asupra viitorului relatiilor dintre Marea Britanie si UE.

"Noul manifest /electoral/ conservator din 2015 va cere din partea poporului britanic un mandat de negociere, pentru un guvern conservator, a unui nou acord cu partenerii nostri europeni", a declarat primul ministru britanic, citat de BCC News. 

"Dupa ce vom fi negociat acest nou acord" asupra relatiilor cu UE, "le vom oferi britanicilor o alegere foarte simpla: sa ramana in interiorul UE pe aceasta noua baza sau sa iasa cu totul. Va fi un referendum de in/out (in interiorul/in afara UE)", a explicat David Cameron, in discursul pronuntat miercuri. 

Aceasta consultare populara ar urma sa aiba loc in prima jumatate a legislaturii care va incepe in 2015, a precizat el, subliniind ca "este timpul ca britanicii sa isi spuna cuvantul". 

Noua relatie dintre Marea Britanie si UE "va fi centrata pe piata unica", a mai spus Cameron, fara a preciza care sunt prerogativele a caror repatriere doreste sa o renegocieze cu UE, afirmand doar ca "nimic nu trebuie exclus". 

"Nu vreau doar un acord mai bun pentru Marea Britanie. Vreau un acord mai bun si pentru Europa", a subliniat Cameron, precizand ca nu este "un izolationist". 

"Daca nu vom raspunde provocarilor, pericolul este ca Europa sa esueze, iar britanicii sa devieze spre iesirea" din Uniune, a avertizat David Cameron. Mentionand ca doreste "ca Europa sa fie un succes", el a remarcat "dezamagirea actuala a opiniei publice" fata de Bruxelles, aflata la un nivel record. 

In discursul sau, David Cameron a tinut sa aminteasca si riscurile unei iesiri a tarii sale din UE. "Exista unii care sugereaza ca am putea deveni precum Norvegia sau Elvetia, avand acces pe piata unica, dar ramanand in afara UE. Ar fi insa cu adevarat in interesul nostru? ", s-a intrebat el. 

"Nu exista niciun dubiu ca, in ochii guvernelor de la Washington, Beijing sau New Delhi, suntem mai puternici pentru ca suntem un actor puternic in interiorul Uniunii Europene", a subliniat premierul. "Este important pentru capacitatea noastra de a infaptui lucruri in lume", "este important in ochii Statelor Unite si ai altor prieteni ai nostri din lume", a adaugat el. 

"De aceea, multi dintre noi spun foarte clar ca doresc ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana. Daca vom parasi Uniunea, va fi o plecare fara posibilitate de revenire", a avertizat primul ministru britanic.

Sursa: AGERPRES