Erste se asteapta in 2013 la o imbunatatire a operatiunilor sale bancare in Romania si Ungaria

Data publicarii: 23-01-2013 | Finante-Banci

Erste Group Bank se asteapta la o imbunatatire a operatiunilor sale bancare in Romania si Ungaria in acest an, a declarat miercuri directorul general al bancii austriece, Andreas Treichl, intr-un interviu acordat ziarului 'Wirtschaftsblatt' din Austria, transmite Reuters.

Riscurile sunt sub control in Romania, dupa deprecierile masive de active din 2011 si 2012, a afirmat seful Erste. 

Saptamana trecuta, grupul bancar austriac Erste Group a anuntat ca a decis amortizarea fondului comercial al Bancii Comerciale Romane, dar si al altor participatii, cu aproximativ 300 milioane de euro (inainte de impozitare). Banca a precizat ca amortizarea se datoreaza primelor de risc mai mari ce determina cresterea ratelor de discount aplicate. Erste a inregistrat pierderi de 206 milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut in Romania, dar se asteapta ca aceasta subsidiara sa revina pe profit in acest an. 

'Am redus valoarea companiilor si cred ca, din punctul de vedere al bancii, 2013 va fi semnificativ mai bun. Estimam rezultate pozitive pentru acest an', a afirmat Andreas Treichl. 

Acesta a apreciat ca in Ungaria este in continuare dificil de operat in actualul mediu politic: 'Cred ca din punctul de vedere al bancii 2013 va fi semnificativ mai bun'. 

De asemenea seful Erste a reafirmat ca achizitiile in Europa Centrala si de Est - de exemplu in Serbia sau Polonia - sunt posibile in urmatoarea perioada. Analistii apreciaza ca Erste se confrunta cu dificultati la divizia din Romania, tara afectata de o recesiune profunda in urma adoptarii unor masuri dure de austeritate. 

In decembrie, BCR a anuntat ca va concedia 1.600 de angajati - aproximativ 18% din totalul fortei de munca - din cauza conditiilor de piata. Erste sustine ca va pompa mai multi bani in subsidiara din Romania printr-o majorare de capital de aproape 111 milioane de euro. 

Erste a anuntat recent ca se asteapta ca provizioanele pentru creditele neperformante sa scada semnificativ in 2013. 

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand operatiunile de banca universala, precum si societatile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a bancilor de locuinte si a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este prima banca din Romania dupa valoarea activelor (peste 16 miliarde de euro), dupa numarul de clienti si pe segmentele de economisire si creditare.

Sursa: AGERPRES