Coface: Riscul de tara al Romaniei ramane B, cresterea economica poate trece de 1%

Data publicarii: 23-01-2013 | Finante-Banci

Riscul de tara al Romaniei ramane B ceea ce indica un mediu economic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac, a spus, miercuri, Constantin Coman, country manager Coface Romania, la o conferinta dedicata previziunilor cu privire la evolutia economiei romanesti si a tarilor din Europa Centrala si de Est in 2013.

,,Coface estimeaza o crestere economica, in 2013, de maximum 1% fata de 2012. Cu toate acestea, daca va creste semnificativ gradul de absorbtie a fondurilor europene, iar anul agricol va fi peste media ultimilor 10 ani, ne putem astepta la o crestere economica de peste 1%. Aceasta inseamna o crestere economica fragila, dar trebuie tinut cont ca Europa va fi in recesiune si in 2013. Nu trebuie uitat ca sansa noastra vine din agricultura, iar investitiile structurare ar trebui sa mearga catre aceasta zona', a spus Constantin Coman. 

Inflatia, in primul trimestru din 2013, va fi, conform Coface, de 5%, iar cursul mediu de schimb pentru tot anul va fi de 4,5-4,55 lei pentru uneuro. 

,,In viitorii ani, Romania va avea, conform datelor economice actuale, o crestere economica sub potential. Nu trebuie uitat ca investitiile straine directe vin din zona Euro, zona care are propriile probleme. De asemenea, nivelul de colectare al taxelor este la cel mai mic nivel din zona', a spus Constantin Coman. 

Deficitul comercial estimat de Coface pentru finele lui 2013, va fi de 6% din PIB, pe fondul cresterii importurilor mai rapid decat dinamica exporturilor. 

Sectoarele cu grad de risc ridicat raman constructiile, retail-ul, metalurgia, serviciile.

Sursa: AGERPRES