Constantin: Noul sistem de impozitare din agricultura va aduce 580 de milioane de lei la buget

Data publicarii: 24-01-2013 | Economie

Sumele estimate ca se vor incasa la buget prin introducerea noului sistem de impozitare din agricultura vor fi de 580 de milioane de lei, fata de cele sub 200 de milioane de lei incasate pana in prezent, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

"Din cate stiu eu este vorba de o suma de circa 580 de milioane de lei, care ar putea fi incasata la buget cu ajutorul noului sistem de impozitare. Pana acum era vorba de o suma de sub 200 de milioane de lei. Sunt cifre pe care ma pronunt doar estimativ pentru ca datele exacte le are ministrul de finante", a spus ministrul Agriculturii. 

Potrivit sursei citate, noua modalitate de impozitare din agricultura nu va include fermele de subzistenta si cele de autoconsum. 

"Am incercat sa fim atenti la tot ceea ce inseamna mediu rural, la activitatea sociala si la cei care lucreaza in mediul rural. Am tinut foarte foarte mult ca tot ceea ce intra ca si productie in zona de subzistenta si de autoconsum sa nu fie impozitat. Am pus acele suprafete, pe care le-am calculat, ca sa fie satisfacatoare pentru o familie, respectiv la cereale doua hectare si o limitare la numarul de animale. Acestea nu vor intra in zona de impozitare. Cred ca acest sistem va oferi si un mediu concurential corect in agricultura", a adaugat Daniel Constantin. 

Seful MADR a precizat ca din cei 1,080 milioane de fermieri inregistrati la APIA, 1,04 milioane sunt persoane fizice, iar 40.000 sunt persoane juridice, acestea fiind insa prinse intr-un sistem de impozitare bine urmarit de finante. 

"Practic, din totalul de 1,04 milioane de fermieri, se scot 380.000 care nu se impoziteaza pentru ca au pana in doua hectare si raman 630.000 de fermieri. Toti erau supusi inainte impozitarii, cand valorificau productia, insa erau alte probleme care tineau de MFP. Nivelul de impozitare va fi mai mic decat in trecut pentru ca atunci era impozitata valoarea comercializata cu un anumit impozit fara sa fie luate in calcul cheltuielile, iar cum se stabileste o norma de venit, aceasta reprezentand veniturile medii si chetuielile medii inregistrate de fermieri, iar aceasta norma este supusa impozitarii", a adaugat seful MADR. 

In ceea ce priveste sectorul cresterii animalelor, Constantin a exemplificat sectorul bovinelor, unde circa 74.000 de gospodarii ar urma sa fie supuse impozitarii. 

"In zona de bovine exista un efectiv in Romania de 1,3 milioane de capete, iar cele care sunt in gospodariile proprii cu 1-2 capete sunt in jur de 800.000. Ce se supune impozitarii sunt acele efective care depasesc aceasta cifra. Cei care intra in aceasta zona sunt in jur de 74.000 de gospodarii. Ceea ce voi face eu, in perioada urmatoare, prin structurile noastre deconcentrate, chiar daca este o problema a MFP, sa mearga alaturi de acesti 74.000 de fermieri, sa-i informam foarte bine care ar beneficiile ca ei sa treaca catre persoana fizica autorizata. Va exista in perioada urmatoare o campanie de informare pentru toti fermierii, sa vedem cum pot produce mai eficient catre piata si sa isi valorifice productia", a adaugat Constantin. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: