Ponta: POSDRU este un program care ne-a imbatranit pe mine si pe doamna Campeanu cu vreo 10 ani

Data publicarii: 24-01-2013 | Finante-Banci

Ultimul audit pe Programul Operational Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) are loc la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, a anuntat, miercuri, premierul Victor Ponta, care a subliniat ca acest program a creat probleme mari autoritatilor anul trecut.

Prim-ministrul a participat la evenimentul organizat de Federatia Agrostar, privind finalizarea unui proiect european de promovare a femeilor din mediul rural pe piata muncii, finantat prin POSDRU. 

"Prezenta mea la acest eveniment, miercuri dimineata, cand nu particip la evenimente pentru ca avem sedinta de Guvern, se datoreaza faptului ca presedintele Agrostar a folosit cateva cuvinte cheie care m-au convins. Este vorba de un program pentru femeile din zona rurala, cea mai afectata zona a Romaniei si datorita femeilor din aceasta zona, care sunt si ele cele mai afectate. Macar prin prezenta mea si a celor doi ministrii (Mariana Campeanu, ministrul Muncii, si Daniel Constantin, ministrul Agriculturii - n.r.) am vrut sa dam un semn de recunoastere. In al doilea rand, este vorba de un program finantat prin POSDRU. Acesta este un program care, anul trecut, ne-a imbatranit pe amandoi, pe mine si pe doamna Campeanu cu vreo 10 ani. Vestile bune au venit foarte incet, iar ultimul audit pe acest program este la sfarsitul lunii ianuarie. Prin insistenta celor doi ministrii, care stiu ce inseamna aceste programe pentru beneficiari, anul trecut am avansat din bugetul statului banii necesari si pe care o sa-i recuperam de la Comisia Europeana in cursul acestui an", a declarat, miercuri, Victor Ponta. 

De asemenea, premierul a precizat ca discutiile referitoare la largirea bazei de impozitare in agricultura reprezinta un moment dificil. 

"Mesajul meu este de fiecare data sa explicam ce vrem sa facem si cum se va reflecta in viata de zi cu zi a celor care traiesc din agricultura. Daca nu explicam lasam impresia unui Guvern, care, la fel ca toate de pana acum, stiu doar sa ceara bani dar nu stiu ce sa faca cu ei. Il critic de multe ori pe ministrul Agriculturii in Guvern ca este mai mult reprezentantul agricultorilor si al asociatiilor profesionale, dar cred ca face foarte bine ca va reprezinta pe dumneavoastra in Guvern si pe mine in fata dumneavoastra. Cred ca dupa 2012, care a fost cel mai greu an pentru agricultura, 2013 o sa fie un an mai bun nu numai pentru ca ne va ajuta Dumnezeu sa avem la apa, ci si sa avem o gandire mai clara, la subventii si la sprijinul acordat. De aceea mi-am incalcat regula de a nu participa la evenimente miercurea dimineata", a adaugat Ponta. 

Una din beneficiarele acestor cursuri, Anca Odagiu, i-a cerut premierului adoptarea unor norme clare in ceea ce priveste contabilizarea fondurilor europene si plata taxelor si impozitelor. 

"Domnule ministru, aveti in fata o productie suta la suta naturala, respectiv femei frumoase si destepte si netunate, care sunt aici pentru ca au hotarat sa acceseze fonduri europene. Vreau sa va spun ca sunt probeleme referitoare la controalele persoanelor fizice autorizate, care au luat fonduri europene. Ei nu stiu cum sa ne controleze, dar au amestecat banii si dupa trei ani vin si ne taxeaza pe banii de la UE. Pe noi nimeni nu ne-a invatat ca banii trebuie contabilizati intr-un fel sau altul. Sunt de acord ca trebuie sa platim taxe si impozite, dar nicaieri in tara asta nu se da un bon fiscal pe un kilogram de rosii, desi noi o facem. Nu am nicio problema ca platesc taxe si impozite statului roman, dar nu am niciun sentiment patriotic sa dau mai mult decat trebuie. Eu va intreb, trebuie sa dau mai mult decat trebuie la stat daca am luat bani din fonduri europene? Aceste fonduri sunt pentru oamenii simplii de la tara. Dati niste norme sa stim si noi cum sa-i contabilizam, nu dupa trei ani sa vina fiscul sa platim nu stiu ce bani. Vrem sa platim taxe si impozite, dar corect si cat cere legea", a spus Odagiu. 

Premierul i-a raspuns beneficiarei de fonduri europene ca nici cei care lucreaza cu acesti bani nu stiu exact ce sa controleze. 

"Nu doar dumneavoastra nu stiti ci si cei care lucreaza cu fonduri europene. Din taxele si impozitele luate corect am reusit anul trecut sa dam avansul pentru POSDRU. Eu am o problema cu cei care nu platesc deloc. In continuare in Romania ne impartim intre fraierii care platesc taxe si cei destepti care nu le platesc deloc, iar eu am o problema cu cei destepti care nu le platesc niciodata", a mai adaugat Ponta. 

Federatia Agrostar a organizat miercuri conferinta de inchidere a proiectului 'E-Word. Emanciparea Femeilor pentru Dezvoltare Rurala. Emancipare, Ocuparea fortei de munca, Antreprenoriat', co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane. 

Proiectul, desfasurat in parteneriat cu Asociacion Grupo de Desarrollo Sostenible de la Campina Sur Cordoba (Spania) si Asociatia Femeilor si Familiilor din Mediu Rural (Romania) a avut ca obiectiv general promovarea femeilor din mediul rural pe piata muncii si cresterea ratei de ocupare in randul acestei categorii a populatiei, prin asigurarea accesului la servicii specializate de formare, informare si consiliere profesionala. 

In cei trei ani de aplicare a proiectului (februarie 2010 - ianuarie 2013) peste 2.050 de femei din mediul rural au fost activ implicate in activitatile proiectului, ce au vizat informare si consiliere, consultanta in initierea de afaceri, programe de formare profesionala, curs de initiere in competente informatice, servicii de conciliere intre viata familiala si cea profesionala. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: