Tabloul 'Proclamarea Unirii (24 ianuarie 1859)', de Theodor Aman, exponatul lunii ianuarie la MNIR

Data publicarii: 24-01-2013 | Lifestyle

Tabloul "Proclamarea Unirii (24 ianuarie 1859)", de Theodor Aman, va constitui exponatul lunii ianuarie in cadrul unei micro-expozitii, vernisata marti in holul central al Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR).

Elogiind personalitatea covarsitoare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, a apreciat ca acesta, "inconjurat de o mana de visatori realisti, a pus bazele statului roman, edificiu solid care a rezistat vremurilor". 

Pictura, realizata in anul 1861, in ulei pe panza, "o opera-document realizata de un pictor-cetatean", asa cum il caracteriza pe Theodor Aman directorul MNIR, surprinde un moment de rascruce al istoriei Romaniei si ii reprezinta pe membrii Adunarii Elective de la Bucuresti in momentul votarii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Tarii Romanesti, la 24 ianuarie 1859. 

Cei 62 de barbati sunt prezentati intr-o atitudine de poza, autorul sugerand totodata presiunea maselor populare aflate afara, in jurul Mitropoliei, asupra deputatilor din sala. 

Conform hotararilor Conventiei de la Paris (1858), la Iasi si Bucuresti s-au organizat scrutinuri, in urma carora au fost desemnati deputatii din Adunarile elective, ce trebuiau sa aleaga domnitorii in cele doua Principate. 

In Tara Romaneasca, lucrarile Adunarii elective s-au deschis pe 22 ianuarie, data la care, deja, Alexandru Ioan Cuza fusese ales domn al Moldovei, iar prin dubla alegere a lui Cuza in Moldova si apoi in Tara Romaneasca s-a infaptuit unirea celor doua tari romane. 

A fost un act de curaj din partea politicienilor romani, care nu au respectat "ad litteram" decizia marilor puteri ca Principatele Unite sa aiba domni diferiti, dovedind insa inteligenta de a proceda astfel incat sa nu le poata fi imputata incalcarea Conventiei de la Paris. 

Alaturi de pictura realizata de Theodor Aman mai sunt expuse si alte obiecte care sunt legate de Unirea Principatelor si de domnitorul Alexandru Ioan Cuza (trusa de pistoale primita de Cuza de la Napoleon al III-lea, urnele de vot si bilele albe si negre care au fost pregatite pentru desemnarea domnitorului Moldovei in cazul unui balotaj intre candidati, sigiliul "domnitorului Unirii"). 

Partener pentru acest eveniment al MNIR, care continua si anul acesta seria micro-expozitiilor din cadrul proiectului "Exponatul lunii", este Complexul Muzeal National "Moldova" din Iasi. 

Micro-expozitia care prezinta tabloul "Proclamarea Unirii (24 ianuarie 1859)" va fi deschisa pana pe 15 februarie.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: