Normele de venit pentru impozitarea persoanelor fizice din agricultura au fost publicate in Monitorul Oficial

Data publicarii: 25-01-2013 | Afaceri

Normele de venit pentru impozitul care va fi aplicat persoanelor fizice din agricultura de la 1 februarie au fost publicate miercuri in Monitorul Oficial, perioada impozabila fiind pana la 31 decembrie 2013.

Conform Ordonantei de urgenta de modificare a Codului Fiscal, adoptata miercuri de Guvern, nivelul normei de venit a fost stabilit pe fiecare cultura vegetala in parte pentru o suprafata mai mare de doua hectare, iar in sectorul cresterii animalelor, nivelul normei este in functie de specie si de numarul de animale detinute. Normele de venit au fost stabilite pe unitatea de suprafata (hectar)/cap de animal sau familie de albine. De asemenea, actul normativ precizeaza si care sunt limitele neimpozabile in functie de suprafetele agricole sau de numarul de animale detinute. 

Astfel, in cultura vegetala, la cereale, norma de venit pentru o suprafata mai mare de doua hectare este de 449 de lei, pe unitatea de suprafata, la plante oleaginoase de 458 de lei, la cartof de 3.488 lei, sfecla de zahar - 697 de lei. 

In cazul tutunului, norma de venit a fost stabilita la 1.060 lei, pentru o suprafata mai mare de un hectar. 

Conform actului normativ, la legumele de camp, limita neimpozabila este de 0,5 hectare, iar pentru ce depaseste aceasta suprafata, norma de venit este de 4.001 lei. Legumele in spatii protejate au o norma de venit de 8.033 lei pentru suprafetele ce depasesc 0,2 hectare. 

In ceea ce priveste pomii si viile pe rod, impozitul se va aplica la o suprafata mai mare de 1,5 hectare, respectiv 0,5 hectare, iar normele de venit au fost stabilite la 4.709 lei si 1.385 de lei pe unitatea de suprafata. Limita neimpozabila la aceste culturi este sub 1,5 hectare (pomi fructiferi) si de sub 0,5 hectare la vii. 

Pentru flori si plantele ornamentale norma de venit a fost stabilita la 11.773 lei pentru o suprafata mai mare de 0,3 hectare. 

In sectorul de crestere a animalelor, limita neimpozabila la bovine (vaci si bivolite) este de doua capete, iar pentru ceea ce depaseste acest numar norma de venit a fost stabilita la 453 de lei pe cap de animal. La ovine si caprine, nu sunt impozitate persoanele fizice care detin pana in 10 capete, iar intre 10 si 50 de capete, norma de venit este de 23 lei. Pentru mai mult de 50 de capete norma este de 65 de lei. La porcii pentru ingrasat, limita neimpozabila este de sase capete, iar intre sase si zece capete a fost stabilita o norma de venit de 56 de lei, peste 10 capete fiind de 177 de lei. La pasari de curte norma de venit este de 3 lei pentru un numar intre 100 si 500 de capete si de 2 lei daca pentru ceea ce depaseste 500 de capete. Nu se impoziteaza persoanele fizice care detin pana in 100 de pasari de curte. La familiile de albine, se impoziteaza cei care detin intre 50 si 100 de familii, norma de venit stabilita fiind de 70 de lei, iar peste 100 de familii de 98 de lei. Limita neimpozabila este pana la 50 de familii de albine. 

Conform actului normativ, incepand cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de catre directiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii si se aproba de directiile generale ale finantelor publice, acestea fiind calculate in functie de venitul brut obtinut de agricultori din activitatile agricole din care se scad cheltuielile. 

Veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea si din cresterea si exploatare animalelor inclusiv din valorificarea produselor de origine animala in stare naturala. 

Fermierii care plateau impozitele prin sistemul de contabilitate in partida simpla vor fi impozitati dupa modificarile Codului fiscal numai pe baza normelor anuale de venit. Impozitul de 16% se va aplica normelor de venit, 5,5 procente din sumele colectate din impozitare urmand sa ajunga la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate. Agricultorii, persoane fizice, vor plati impozitul dupa ce incaseaza banii din productie, in doua transe, pe 25 octombrie si pe 15 decembrie. 

Guvernul a decis modificarea impozitarea in agricultura prin utilizarea mai larga a normelor de venit, in vederea largirii bazei de impozitare. 

Sursa: AGERPRES