Cum au evoluat principalele valute saptamana trecuta: pregatiti-va din nou de rate mai mari daca aveti credite in franci elvetieni

Data publicarii: 28-01-2013 | Finante-Banci

Francul elvetian a avut saptamana trecuta cea mai buna performanta din ultima jumatate de an, apreciindu-se cu 1,2% in fata leului dupa patru saptamani consecutive in care moneda elvetiana a pierdut 6,5% din valoare. Francul a trecut din nou pragul de 3,5 lei la cursul oficial al BNR.

Aceasta inseamna ca, dupa o perioada mai relaxata, cei care s-au imprumutat in franci elvetieni la banci trebuie sa se pregateasca sa scoata mai multi bani din buzunare pentru a-si plati ratele. Deprecierea francului din luna decembrie si din prima parte a lunii ianuarie a reprezentat o gura de oxigen pentru acesti clienti, puternic loviti in criza de cresterea monedei elvetiene cu circa 60%.

Cele mai multe credite in franci elvetieni au fost acordate in 2006-2007, cand moneda elvetiana era cotata la 2,2 lei. Francul a urcat insa constant in criza, in conditiile in care a reprezentat o moneda de refugiu pentru investitorii straini, ajungand la un moment dat chiar la nivelul de 4 lei.

Cateva zeci de mii de romani au credite in franci elvetieni la banci, cu o valoare cumulata de circa 2,7 miliarde de euro, cele mai multe imprumuturi fiind acordate pentru achizitia de locuinte. Bancile au reusit sa atraga acesti clienti cu dobanzi semnificativ mai mici decat cele la creditele in euro sau lei.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: