Riscul dezmembrarii zonei euro a scazut semnificativ in ultimele sase luni, potrivit unui sondaj

Data publicarii: 29-01-2013 | International

Riscurile ca o tara sa fie fortata sa paraseasca zona euro aproape au disparut in ultimele sase luni, arata rezultatele unui sondaj publicat luni, transmite Reuters.

Doar 17,2% din cei 956 de investitori intervievati de firma de cercetare Sentix au declarat ca se asteapta ca una sau mai multe state sa iasa din zona euro in urmatoarele 12 luni. In luna decembrie a anului trecut, 25% din cei chestionati se asteptau la o dezmembrare a zonei euro. Cel mai ridicat nivel a fost inregistrat in luna iulie 2012, cand 73% din cei intervievati au declarat ca se asteapta la dezmembrarea eurozonei. 

'O dezmembrare a zonei euro aproape nu mai este un subiect', a anuntat Sentix intr-un comunicat. 

De la debutul publicarii Sentix Euro Breakup Index, in luna iunie a anului trecut, Banca Centrala Europeana a dezvaluit un plan de achizitionare de obligatiuni pentru statele care au dificultati pe pietele financiare, iar Grecia a finalizat cu succes un program de rascumparare de obligatiuni, ceea ce a calmat tensiunile pe piata si i-a determinat pe politicieni sa declare ca ce a fost mai greu a trecut. 

In privinta Greciei, ponderea celor care se asteapta la un 'Grexit' in urmatoarele 12 luni a scazut la 13,9%, in prezent, de la 22,5% in decembrie. 

In cazul Ciprului, tara care a cerut un plan de sprijin in luna iunie a anului trecut, ponderea celor care se asteapta la o iesire din zona euro a scazut cu doua puncte procentuale pana la 7,5%. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: