Bancile nu sunt 'biserici sfinte' si trebuie lasate sa se prabuseasca, spune presedintele Islandei

Data publicarii: 29-01-2013 | International

Secretul revenirii economice a Islandei din ultimii patru ani il reprezinta modul in care a abordat pieptis criza financiara, lasand sa intre in faliment bancile care au luat decizii investitionale gresite, spune presedintele Islandei, Ragnar Grimsson, prezent la sfarsitul saptamanii trecute la forumul de la Davos.

Intr-o interventie pentru postul de televiziune arab Al-Jazeera, acesta a subliniat ca, in vreme ce Europa se zbate intr-o perioada recesionara, economia tarii sale cunoaste o revigorare robusta. El a incercat sa dea si o explicatie a acestei realitati: "Cred ca primul motiv este acela ca am fost suficient de intelepti pentru a realiza ca este o criza fundamentala sociala si politica. Dar, peste toate, nu am urmat ortodoxia precumpanitoare in lumea occidentala a ultimilor 30 de ani. Am impus control al regimului valutar, am lasat bancile sa se prabuseasca, am oferit ajutor pentru cei saraci si nu am introdus masuri de austeritate la scala pe care o vedem aici in Europa.”

Grimsson afirma ca in numeroase randuri i-a intrebat pe politicienii europeni de ce considera bancile ca fiind "biserici sfinte” ale economiei moderne si de ce nu au lasat institutiile de credit sa dea faliment asa cum se intampla in cazul companiilor de telecomunicatii, spre exemplu. "Teoria potrivit careia trebuie sa salvezi bancile este o teorie despre bancheri bucurandu-se de profiturile lor in perioadele de succes pentru ca apoi sa lase oamenii de rand sa le suporte esecul prin taxe si austeritate”, a mai declarat presedintele Islandei, subliniind ca, in democratii, oamenii vor respinge aceste solutii.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: