Vesti proaste pentru clientii bancilor. Guvernul a promis FMI sa lase in contracte clauzele abuzive

Data publicarii: 29-01-2013 | Finante-Banci

Guvernul Ponta isi asuma in fata FMI sa nu puna acum in aplicare legea care ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit, clauze ce umfla ratele lunare. Promisiunea Guvernului este facuta in draftul scrisorii de intentie si arata ca bancherii sunt pe cale sa obtina o noua victorie la capitolul lobby.

Guvernul promite in fata FMI sa nu aplice noul Cod de procedura civila din cauza unor prevederi ce ar lovi in bilanturile bancilor cu contracte de credit ce contin clauze abuzive, scrie ECONOMICA.net

La 1 februarie inca ar trebui sa intre in vigoare noul Cod de procedura civila impreuna cu legea de punere in aplicare, care modifica mai multe legi, inclusiv legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte.

Potrivit noilor reglementari, daca o clauza dintr-un contract bancar, de pilda, va fi dovedita abuziva in instanta la o actiune a Protectiei Consumatorilor, atunci acea clauza va fi eliminata din toate contractele.

Aceasta modificare legislativa a dat frisoane bancherilor cu nereguli in contractele de credit. Lobby-ul acestora la nivelul Asociatiei Romane a Bancilor a dus la promisiunea guvernului in fata FMI ca modificarile legislative nu vor fi aplicate pana ce nu va fi initiat un studiu de impact si se va efectua consultarea publica necesara cu toti actorii implicati.

"Pentru ca pastrarea disciplinei intre debitori contribuie semnificativ la consolidarea stabilitatii financiare, vom face toate eforturile sa evitam adoptarea initiativelor legislative (de exemplu, propunerile pentru legea insolventei particularilor si cea privind colectarea datoriilor), sau de amendare Ordonantei 50/2010, ce ar submina disciplina de creditare.

In aceasta privinta, vom elabora un studiu de impact si o consultare publica cu partile interesate privind Legea pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila, in special in ceea ce priveste dispozitiile privind clauzele abuzive din contractele de imprumut, inainte ca aceasta sa intre in vigoare", se arata in draftul scrisorii de intentie cu FMI.

Asta inseamna, in primul rand, ca legea nu ar mai avea cum sa intre in vigoare la 1 februarie 2013. Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a si cerut amanarea punerii in aplicare a noului Cod de procedura civila cu 5 luni, iar apoi a revenit asupra declaratiilor.

Daca o clauza e abuziva, atunci trebuie eliminata din toate contractele

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori este temeiul de drept pe care s-au castigat procesele impotriva bancilor in ultimii ani.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: