FMI despre noul Cod de procedura civila. Sa facem studii de impact, nu vrem sa gonim bancile

Data publicarii: 29-01-2013 | Finante-Banci

Fondul Monetar International vrea ca aplicarea noului Cod de procedura civila sa fie amanata pana ce Guvernul si Banca Nationala a Romaniei vor face studii asupra impactului aplicarii legii in sistemul bancar. Prevederile legii de aplicare modifica o lege de protectie a consumatorilor care da dreptul unei instante din Romania, daca este sesizata, sa elimine toate clauzele abuzive din toate contractele de credit. Bancherii au reclamat ca o astfel de prevedere legislativa le poate aduce pierderi uriase.

"Credem ca protectia consumatorilor in tranzactiile financiare este foarte importanta. De altfel, sunt tari care au organisme de supraveghere financiara separate de cele de protectia consumatorilor in chestiunile financiare. Acum, cum o faci si cum aplici legile este foarte important. Nu vrei sa gonesti bancile pentru ca riscurile financiare sunt foarte mari", a declarat Erik de Vrijer, seful delegatiei FMI in Romania.

De Vrijer vorbeste despre legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele dintre consumatori si profesionisti, lege ce va fi modificata prin aplicarea noului Cod de procedura civila de la 1 februarie 2013.

Potrivit noilor reglementari, daca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ori o asociatie) sesizeaza Tribunalul privind existenta unei clauze abuzive in contractele de credit, atunci instanta poate decide eliminarea acelei clauze din toate contractele de credit, inclusiv pentru cele in derulare si inclusiv pentru clientii care nu au facut niciun demers in acest sens.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: