Daniel Constantin: Fermele familiale care vor intra in sistemul de impozitare ar putea fi sprijinite din fonduri europene

Data publicarii: 30-01-2013 | Afaceri

Fermele familiale care vor intra in noul sistem de impozitare ar putea fi sprijinite din fonduri europene pentru a-si putea desface productia obtinuta in piata, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, in comisiile de specialitate ale Parlamentului.

"Maine in Guvern vreau sa prezint o nota, si sper sa fie aprobata, prin care sa definim si sa sprijinim prin PNDR dezvoltarea fermelor familiale, fie pe cele vegetale, fie pe cele din sectorul zootehnic. Sunt foarte multi crescatori de animale dar si foarte multi din vegetal, care vor intra in sistemul de impozitare. As vrea sa vin cu masuri complementare care sa-i ajute pe acesti oameni sa faca investitii si sa-si desfaca productia pe care o obtin", a spus Constantin. 

In cazul in care nota va fi aprobata, seful MADR a precizat ca saptamana viitoare va intra in Guvern hotararea care modifica eliberarea certificatului de producator si reglementeaza activitatea in pietele din Romania. 

"Vom avea in piete activitate de desfacere pentru producatorii adevarati, dar si pentru intermediari, care vor veni insa mai mult cu produse din import. Accesul in piata se va face in baza unui card pe care se identifica producatorul si cantitatea sau suprafata de pe care a obtinut productia respectiva, astfel incat sa nu poata comercializa mai mult decat a obtinut. In felul acesta putem sa le asiguram micilor producatori, care au trei capete si obtin lapte si branza din productia lor, propria piata de desfacere, respectiv propria masa in piata. Ulterior, vrem sa ne indreptam cu acea finantare din PNDR pentru modele de ferme familiale pe care le vom crea. Aceasta este modificarea principala pe care vreau sa o fac PNDR in 2013", a adaugat ministrul Agriculturii. 

Constantin a spus ca acest proiect nu este deocamdata discutat cu reprezentantii Comisiei Europene, dar considera ca ar putea obtine modificarea PNDR in vederea obtinerii finantarii. "Sper sa fie agreata si de reprezentantii Comisiei Europene si sa putem sa dezvoltam ceea ce asteptam de 23 de ani si anume fermele familiale, respectiv cei care nu produc suficient nici pentru autoconsum, nici pentru piata", a adaugat seful MADR. 

Comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului au avizat favorabil, marti, bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe 2013 cu 37 de voturi 'pentru' si 6 voturi 'impotriva'. Toate cele 94 de amendamente depuse pentru proiectul de buget al MADR din acest an au fost respinse. 

Bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2013 se cifreaza la 5,562 miliarde lei, in crestere cu 0,84% fata de executia preliminata a anului 2012 de 5,516 miliarde lei.

Sursa: AGERPRES