Cat va plati in plus Romania in urma prelungirii cu trei luni a acordului cu FMI. Care sunt comisioanele de administrare a banilor pe care nu i-am accesat

Data publicarii: 30-01-2013 | Finante-Banci

Prelungirea acordului cu Fondul Monetar International (FMI) inseamna costuri suplimentare pentru Romania care, desi nu trebuie sa returneze banii pusi la dispozitie de institutia financiara prin acordul preventiv de tip stand-by, trebuie totusi sa achite comisioane pentru trei luni in plus.

Chiar daca Romania nu a folosit banii de la FMI, anual statul a platit institutiei financiare un comision de angajament de 0,3% din suma totala, mai exact 10,8 milioane de euro.

Prelungirea acordului cu trei luni inseamna un cost suplimentar de 2,7 milioane de euro, cuantumul total al comisionelor majorandu-se de la 21,6 milioane de euro, la 24,3 milioane de euro, potrivit calculelor gandul.

"Din cauza unor ratari de tinte la finele anului 2012 si pentru ca au existat intarzieri in ceea ce priveste implementarea unor reforme structurale, Guvernul a solicitat o prelungire a acordului cu trei luni. Am convenit sa solicitam board-ului FMI sa acorde aceasta prelungire", a declarat marti Erik de Vreijer, seful delegatiei FMI, cu ocazia incheierii celei de-a sapta si a opta misiune de evaluare.

Integral in Gandul.info