FMI considera ca modul de abordare a politicii monetare de catre BNR este unul corect

Data publicarii: 30-01-2013 | Finante-Banci

Fondul Monetar International (FMI) considera ca situatia si abordarea politicii monetare actuale de catre Banca Nationala a Romaniei sunt unele corecte, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania.

"In noiembrie, cand am fost aici, gandirea mea la acel moment a fost ca majorarea preturilor la alimente si deprecierea monedei ar putea sa aiba un efect de runda a doua si ca inflatia ar putea fi mai mare. Daca ai o depreciere a monedei, ai o inflatie mai mare, si pentru ca acestea sunt doua obiective ale Bancii Nationale, reactia normala este sa inaspresti politica monetara, ceea ce BNR a facut, prin injectiile de lichiditate de tip repo, mergand de la adecvat la ferm. De la acel moment insa, acum sunt mai inclinat si BNR se pare ca este mai inclinata sa gandim ca acea majorare la preturile la alimente a fost doar temporara. S-ar putea sa mai dureze pana la mijlocul acestui an, dar cresterile sunt temporare si legate de recolta proasta de anul trecut. Deprecierea monedei s-a transformat in aprecierea de la mijlocul lunii noiembrie', a spus de Vrijer. 

Din acest motiv, el considera ca pozitia de politica monetara este una potrivita si, daca BNR trece la niste conditii de rezerve minime obligatorii adecvate, este de asemenea o decizie buna. 

"Exista inca riscuri si ancorarea anticipatiilor inflationiste este un demers dificil in Romania. Noi am spune ca pentru moment sa lasam lucrurile asa cum sunt si mai tarziu sa ne gandim", a mai afirmat oficialul FMI. 

In ceea ce priveste creditele neperformante, de Vrijer a semnalat ca acestea inseamna pierderi pentru banci. 

"Daca aceste imprumuturi nu sunt rambursate, desi in general creditele ipotecare sunt rambursabile, este o problema, pentru ca asta impiedica banca sa isi indeplineasca functia de baza. Aceasta are legatura cu cresterea economica redusa. Odata ce cresterea economica isi va reveni, consumatorii si investitorii vor avea mai multa incredere, vor putea cere mai multe imprumuturi, ceea ce va permite bancilor sa aiba un portofoliu de credite mai bune, mai solide si portofoliul de imprumuturi neperformante va scadea. Important este ca bancile sa poata, dupa ce se va fi incercat totul atunci cand au imprumuturi neperformante pentru care au provizioane, sa le poata elimina din evidentele lor sau sa le vanda unor agentii de recuperare, astfel incat banca respectiva sa nu isi mai impovareze bilantul cu astfel de credite neperformante. Romania nu este singura tara in care se intampla aceste lucruri. La fel s-a intamplat in multe alte tari, deci este unul dintre motivele pentru care o criza financiara are niste efecte atat de indelungate, pentru ca trebuie sa rezolvi toate aceste probleme pana sa ajungi inapoi intr-o activitate normala", a mai afirmat oficialul FMI. 

Potrivit acestuia, scaderea expunerilor bancilor straine, care reprezinta 80% din activele bancare din Romania, s-a facut intr-o maniera ordonata. 

"Ritmul este mai ridicat decat in 2011, dar are legatura si cu situatia cererii de imprumuturi. Daca nu exista cereri de imprumuturi sanatoase, atunci bancile nu mai au nevoie sa mai investeasca atat capital in Romania. Bancile din Europa, in general, trebuie sa isi schimbe modelul de afaceri. In general, o parte din fondurile lor vin din depozite si o alta parte din atragerea de resurse de pe piata de capital. Bancile devin mai conservatoare, se bazeaza mai mult pe depozite si nu pe atragerea de bani de pe piata de capital. Filialele bancilor straine din Romania se vor baza si ele mai mult pe atragerea depozitelor, rata acestora crescand o data cu economia si nu vor mai baga atat capital in filialele din Romania", a explicat oficialul FMI.

Sursa: AGERPRES