Comisia Europeana constata ca Romania a pus in aplicare unele din recomandarile sale, insa nu toate

Data publicarii: 30-01-2013 | Actualitate

Comisia Europeana constata ca Romania a pus in aplicare unele din recomandarile sale, insa nu toate, va monitoriza indeaproape progresele inregistrate si va adopta un nou raport privind procesul de reforma inainte de sfarsitul acestui an, se precizeaza intr-un comunicat postat miercuri pe site-ul sau, cu ocazia prezentarii raportului suplimentar privind progresele realizate de Romania in domeniul justitiei din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Cu toate ca respectarea Constitutiei si a hotararilor pronuntate de Curtea Constitutionala a fost restabilita, nerespectarea independentei sistemului judiciar si instabilitatea cu care se confrunta institutiile judiciare raman o sursa de ingrijorare. In raportul Comisiei se subliniaza, de asemenea, importanta numirii unui nou Procuror General si a unei noi conduceri a Directiei Nationale Anticoruptie care sa se bucure de increderea opiniei publice si care sa faca dovada independentei, integritatii si profesionalismului necesare pentru obtinerea unor rezultate concrete in combaterea coruptiei. 

Recomandarile Comisiei subliniaza, de asemenea, responsabilitatea pe care o au ministrii si parlamentarii in a oferi un exemplu in materie de respectare a integritatii. 

Potrivit presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat pe site-ul Comisiei, 'Acest raport este publicat imediat dupa alegerea unui nou guvern in Romania. Raportul cuprinde recomandari clare privind statul de drept si independenta sistemului judiciar, care sper ca vor fi urmate ca parte a reformei aflate in desfasurare in Romania. Au fost luate masuri pentru a raspunde preocuparilor grave pe care le-am exprimat in luna iulie, iar raportul nostru explica in mod clar unde sunt necesare progrese suplimentare.' 

In iulie 2012, Comisia si-a publicat raportul periodic privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare. Pe fondul unor preocupari importante aparute privind statul de drept si independenta sistemului judiciar roman, Comisia a transmis Romaniei o serie de recomandari. Comisia a precizat, de asemenea, ca sase luni mai tarziu va prezenta un raport privind modul in care s-a dat curs recomandarilor sale. 

La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un mecanism de cooperare si verificare pentru a evalua angajamentele asumate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al combaterii coruptiei. Comisiei i s-a solicitat sa prezinte in mod regulat un raport privind progresele inregistrate in aceste domenii. Comisia a prezentat primul sau raport la 27 iunie 2007 si de atunci intocmeste rapoarte semestriale. Rapoartele Comisiei sunt completate de un document de lucru al serviciilor Comisiei in care se prezinta o analiza detaliata a progreselor inregistrate cu privire la fiecare dintre obiectivele de referinta stabilite in cadrul MCV. 

Analiza Comisiei se bazeaza pe o evaluare a progreselor realizate de autoritatile romane, precum si pe informatiile prezentate de statele membre, de organizatii internationale, de experti independenti, precum si pe informatii din diverse alte surse. Comisia a intreprins mai multe misiuni in Romania, rapoartele luand, de asemenea, in considerare raspunsurile date de Romania la chestionare detaliate pregatite de Comisie. Ultimul raport anual a fost publicat la 18 iulie 2012.

Sursa: AGERPRES