Mark Gray: Romania trebuie sa faca mai mult pentru independenta sistemului judiciar si statul de drept

Data publicarii: 30-01-2013 | Politica

Romania trebuie sa faca mai mult pentru independenta sistemului judiciar si statul de drept, intrucat nu toate recomandarile din precedentul raport au fost aplicate, a declarat miercuri, la Bruxelles, Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene, care a prezentat raportul suplimentar privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

'Raportul releva ca, desi s-au inregistrat progrese in ultimele sase luni, Romania trebuie sa faca mai mult pentru independenta justitiei si statul de drept intrucat nu a aplicat toate recomandarile CE. Desi respectarea statului de drept a fost restaurata, instabilitatea institutiilor juridice ramane un motiv de ingrijorare. Comisia a primit numeroase sesizari privind hartuirea unor persoane din cadrul sistemului juridic', a afirmat Gray. 

Potrivit acestuia, Comisia subliniaza in raport importanta nominalizarii unui nou procuror general si a unui sef al DNA care se bucura de increderea publica. Persoanele recent nominalizate au fost respinsi de presedintele Romaniei, asa ca executivul european intelege ca va incepe o noua procedura, la care este necesar sa existe o cat mai larga participare. 

De asemenea, in raportul sau, Comisia subliniaza responsabilitatea ministrilor si parlamentarilor de a da un exemplu de integritate. 

Mark Gray, purtator de cuvant al CE, a inceput miercuri, la Bruxelles, prezentarea raportului suplimentar privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). 

Romania a implementat cateva dintre recomandarile Comisiei (facute in iulie 2012 - n.red.), dar nu pe toate, a declarat Mark Gray, care a apreciat ca, desi autoritatile romane au luat masuri in ultimele luni pentru a asigura respectarea Constitutiei, au permis totusi presiunile politice asupra sistemului de justitie. 

Mark Gray a mai spus ca un nou raport despre Romania va fi publicat pana la sfarsitul acestui an. 

Raportul suplimentar analizeaza progresele realizate de Romania in ultimele sase luni in legatura cu recomandarile incluse in raportul din iulie 2012. Acestea privesc in linii generale respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar, reforma si raspunderea sistemului judiciar, consecventa si transparenta actului de justitie, eficacitatea actiunii judiciare, integritatea si lupta impotriva coruptiei. 

De asemenea, in raport sunt abordate o serie de evolutii concrete din ultimele sase luni, precum derularea procedurii de numire a procurorului general si a procurorului sef al DNA, sau recente, cum ar fi modificarea legii privind statutul parlamentarilor, adoptata in a doua jumatate a lui ianuarie.

Sursa: AGERPRES