Mona Pivniceru: Raportul MCV - pozitiv in ansamblu si retine ca MJ a elaborat o strategie multianuala

Data publicarii: 31-01-2013 | Politica

Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) a fost caracterizat de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, ca fiind ''pozitiv'' in ansamblul sau.

''Raportul este pozitiv in ansamblul sau. Raportul retine ca Ministerul Justitiei a elaborat o strategie multianuala pentru punerea in vigoare a celor patru coduri. (...) Codul civil a intrat deja in vigoare, Codul de procedura civila intra in vigoare la data estimata de Comisie, Codul penal va intra in vigoare la 1 februarie 2014, iar legea de punere in aplicare a Codului de procedura penala va fi adoptata in aceasta vara, in cursul acestui an, si va intra in vigoare la aceeasi data, 1 februarie 2014. Tot la acea data va intra in vigoare si pachetul insotitor de dispozitii penale privitoare la executarea pedepselor privative de libertate, privitor la executarea pedepselor neprivative de libertate si cel referitor la probatiune'', a precizat ministrul Mona Pivniceru, miercuri, intr-o declaratie de presa. 

Ministrul Justitiei a explicat ca, pentru asigurarea aplicarii in bune conditii a acestor coduri, Guvernul a luat o serie de masuri privind resursele umane si financiare, precum si infrastructura in cadrul sistemului judiciar. 

Astfel, in iulie si septembrie 2012, au fost alocate fonduri pentru ocuparea posturilor vacante din sistem si a fost adoptat un memorandum, care face o analiza completa a necesarului de resurse umane, financiare si infrastructura in perioada 2012-2015. 

Mona Pivniceru a adaugat ca au fost implementate toate masurile prevazute de memorandum pentru anul 2013, si anume a fost suplimentata schema de personal a instantelor cu 150 de posturi de judecatori si 250 de posturi de grefieri, care urmeaza a fi ocupate potrivit calendarului stabilit de CSM. 

De asemenea, au fost alocate fonduri pentru achizitionarea de mobilier si echipament IT, precum si pentru realizarea lucrarilor de reamenajare necesare pentru crearea de camere de consiliu la nivelul instantelor. 

Ministrul Justitiei a subliniat ca in perioada urmatoare se va finaliza un memorandum cu privire la aceleasi aspecte, vizand in schimb Codul penal si Codul de procedura penala, a caror intrare in vigoare nu era atat de iminenta ca a celui Civil si se asteapta adoptarea de catre Parlament a bugetului Ministerului de Justitie si a proiectului de lege privind punerea in aplicare a Codului de procedura penala. 

"S-a facut o remarca in Raport privitoare la rediscutarea textelor din foruri si a mai ramas in discutie doar legea de punere in aplicare a Codului de procedura penala. Va anuntam astazi (n.r. miercuri) ca sunt supuse modificarii doar 55 de articole, ceea ce inseamna ca in proportie de 92% legea de punere in aplicare a Codului de procedura penala nu are modificari substantiale. Sunt mai multe modificari care, in schimb, vizeaza forma, acuratetea textului, claritatea lui si nu substanta reglementarii'', a spus Mona Pivniceru. 

Ea a amintit ca o remarca pozitiva adusa in Raportul CE se refera la modificarile legislative pe care le-a promovat Ministerul Justitiei de natura a contribui la transformarea treptata a Inaltei Curti de Casatie si Justitie intr-o adevarata instanta de casatie, cu mai putine responsabilitati in materia solutionarii recursurilor. 

De asemenea, raportul remarca pozitiv procedura de promovare a magistratilor, noile dispozitii privitoare la promovarea magistratilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie au introdus o noua rigoare in cadrul sistemului, prin care s-a acordat prioritate asigurarii unei calitati concurentiale ridicate, a mai spus Pivniceru. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: