Ipotecarul in lei se misca greu: doar 2.000 de credite vandute intr-un an. Bancherii raman sceptici

Data publicarii: 31-01-2013 | Finante-Banci

Unu din zece credite ipotecare vandute anul trecut a fost in lei, dublu fata de trecut, determinanta pentru aceasta miscare fiind lipsa resurselor in valuta din sistemul bancar. 

Soldul creditelor ipotecare in lei s-a majorat cu 20% anul trecut si a ajuns la 1,82 mld. lei (echivalentul a 400 mil. euro) la sfar-situl lunii decembrie, avansul fiind de 2,5 ori peste cel inregistrat de imprumuturile in valuta, conform datelor BNR. Ca valoare nominala, creditele in valuta con-tinua totusi sa reprezinte grosul vanzarilor de ipotecare datorita dobanzilor mai atractive.

Creditele in lei pentru achizitia de locuinte au fost ocolite mult timp de catre clienti din cauza dobanzilor foarte mari, devenind abia recent o alternativa de finan-tare, ca urmare a scaderii costurilor percepu-te de banci si a volatilitatii accentuate a cursului de schimb. Determinanta pentru accelerarea vanzarilor de credite imobiliare in lei a fost insa lipsa resurselor in valuta ale bancilor.

"Accesul la resurse in valuta nu mai este cel din perioadele de «boom». Acestea sunt mai dificil de procurat si poate sunt si mai scumpe, fiecare banca avand strategia proprie in privinta gestionarii profitabilitatii finantarilor in valuta. Este adevarat ca pentru moment creditul in valuta pare mai accesibil din punctul de vedere al efortului lunar de plata, fara a lua in calcul eventuale modifi-cari viitoare ale unor variablie, precum dobanda de referinta Euribor si cursul valutar", afirma Adrian Jantea, director de promovare si distributie persoane fizice BRD.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: