Eveniment dedicat aniversarii a 137 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi, la cinematograful Scala

Data publicarii: 31-01-2013 | Lifestyle

Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor - RADEF Romaniafilm si Societatea Internationala "Constantin Brancusi" din Canada organizeaza marti, 19 februarie, la cinematograful Scala din Bucuresti, un eveniment international - omagierea a 137 de ani de la nasterea marelui artist roman Constantin Brancusi.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES de presedintele Societatii Internationale "Constantin Brancusi", scriitorul Laurian Stanchescu, "evenimentul se doreste a fi o intalnire cu universul brancusian care a facut din Romania un punct cardinal intre marile culturi ale lumii". 

Alaturi de conducerea Institutiei RomaniaFilm, reprezentata prin director general Marius Iurascu si director adjunct Elena Incrosnatu, participa reprezentanti ai Patriarhiei Romane, Academiei Romane, membri ai Guvernului si Parlamentului si personalitati ale culturii si vietii publice romanesti. 

La eveniment sunt invitati primul-ministrul Victor Ponta, ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, ministrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni, Cristian David, presedintii Comisiilor de cultura din Senat, Georgica Severin, si Camera Deputatilor, Sorinel-Gigel Stirbu, presedintele-director general al TVR, Claudiu Saftoiu, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, regizorii de teatru, film si TV maestrii Geo Saizescu si Alexandru Croitoru, directorul general al Centrului National al Cinematografiei, Eugen Serbanescu. 

Programul cuprinde evocari si marturii inedite despre viata si opera marelui artist roman, cu proiectii si selectiuni din filme documentare si o expozitie fotografica despre drumul parcurs de Laurian Stanchescu de la Hobita pana la Paris, mergand pe urmele lui Constantin Brancusi. 

Totodata, Laurian Stanchescu, initiatorul demersului repatrierii osemintelor lui Brancusi, va prezenta o scurta istorie a destinului tragic trait de sculptorul roman si preocuparea sa pentru implinirea ultimei dorinte a artistului, care marturisea pe patul de moarte: "Mor cu sufletul neimpacat ca nu pot sa-mi dau sufletul in tara mea si voi putrezi in pamant strain, departe de fiinta cea mai draga, mama mea". 

Actrita canadiana de origine romana Claudia Motea va sustine un recital extraordinar - "Remember Brancusi" -, avand alaturi si alti virtuosi artisti ai scenei romanesti. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: