Profitul Santander a scazut cu 59%, din cauza declinului inregistrat in Spania

Data publicarii: 31-01-2013 | Finante-Banci

Profitul net al Santander, cea mai mare banca din zona euro, a scazut anul trecut cu 59%, in urma majorarii provizioanelor pentru creditele neperformante, pe fondul dificultatilor economice cu care se confrunta Spania.

Santander a inregistrat in 2012 un profit net de 2,21 miliarde de euro (3 miliarde de dolari), iar provizioanele au urcat la 18,8 miliarde de euro. Procentul creditelor neperformante din totalul imprumuturilor a crescut la 4,54% la sfarsitul lunii decembrie, iar in Spania acest indicator a urcat la 6,74%, de la 6,38% la 30 septembrie 2012. 

Si in America Latina, si in special in Brazilia, a sporit nivelul creditelor neperformante, din cauza incetinirii cresterii economiei. Bancile spaniole se confrunta cu un nou val de credite neperformante pe masura ce guvernul de la Madrid implementeaza o serie de masuri dure de austeritate care vor agrava problemele cu rambursarea creditelor cu care se confrunta deja gospodariile. In plus, rata somajului din Spania, deja cea mai mare din UE, ar urma sa continue sa creasca, ceea ce va pune si mai multa presiune pe consumatori si gospodarii.

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: