Optiunea pentru plata anuala a impozitului pe profit cu efectuarea de plati trimestriale se depune la Fisc pana joi

Data publicarii: 31-01-2013 | Afaceri

Contribuabilii platitori de impozit pe profit care doresc sa opteze pentru plata anuala a impozitului, cu efectuarea de plati anticipate trimestrial, trebuie sa depuna pana joi la Fisc o notificare in acest sens, respectiv Formularul 012.

Potrivit Codului Fiscal, incepand din luna ianuarie a acestui an contribuabilii opt opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Contribuabilii care vor aplica acest sistem, vor determina platile anticipate trimestriale in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata. 

In prezent, bancile utilizeaza sistemul de calcul, declarare si plata anuala a impozitului pe profit, cu efectuarea trimestriala de plati anticipate, in contul impozitului pe profit, in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent. 

Prevederea referitoare la plata anuala a impozitului pe profit nu se va aplica organizatiilor nonprofit si contribuabililor care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura, care au obligatia de a declara si de a plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul. 

Optiunea pentru sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi. 

In prezent, declararea si plata impozitului pe profit se efectueaza trimestrial. 

Luminita Ristea, managing partner Nexia International, a aratat miercuri, in acest context, ca prin aceasta plata anticipata se poate crea un avantaj pentru contribuabili pe cash flow. 

"Se poate crea un bun avantaj pe urmatorii doi ani sau un dezavantaj. Aceasta declaratie, daca o fac acum, este valabila pentru doi ani fiscali. Deci trebuie facuta o analiza a evolutiei impozitului pe profit cel putin pe ultimii 2-3 ani si sa fac o evolutie si a business-ului in urmatorii ani. Daca in anii trecuti am avut un impozit pe profit relativ uniform pe care l-am platit si in anul acesta ne planificam o expansiune a business-ului, atunci este mult mai avantajos sa aleg acest sistem de plati anticipate. Toata sarcina fiscala se va deplasa peste un an", a explicat oficialul Nexia International. 

Aceasta a mai afirmat ca nu este evaziune fiscala, ci un lucru pe care poate fi facut legal, dar este foarte important pentru contribuabil sa constientizeze ca poate sa faca acel lucru. 

"Daca firma intentioneaza sa isi reduca activitatea si sa obtina un profit impozabil mai mic este avantajos sa nu opteze pentru aceasta plata anticipata pentru ca trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar trimestrial si la sfarsit de an are sume de primit din contul impozitului pe profit de la stat pe care fie sa le regularizeze, fie le primeste cu intarziere", a mai spus Ristea.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: