Studiu WWF-Romania: 76% dintre romani cred ca ursul brun este o valoare nationala, 78% sunt impotriva vanatorii

Data publicarii: 01-02-2013 | Mediu

Poluarea si defrisarea padurilor sunt principalele probleme de mediu resimtite la nivelul populatiei iar romanii arata un inters din ce in ce mai mare fata de organizatiile de mediu, arata un studiu realizat de WWF-Romania in parteneriat cu Ipsos Research. Peste 50% dintre persoanele intervievate cunosc cel putin o organizatie de mediu care activeaza in Romania.

76% dintre romani cred ca ursul brun este o valoare nationala si doar 6% dintre persoanele intervievate considera ca ursul brun reprezinta o amenintare. Atunci cand vine vorba de vanatoare, publicul inclina catre protejarea speciei: 78% nu sunt de acord cu practicarea vanatorii de ursi. In toamna anului 2012, cateva cazuri de atac ale ursului brun asupra oamenilor au fost reflectate in mass-media timp de cateva saptamani. WWF a atras atunci atentia asupra faptului ca Romania nu isi gestioneaza in mod responsabil populatia de ursi bruni si ca se cunosc prea putine aspecte despre specie, ceea ce creste riscul confruntarii cu situatii de conflict om-urs. 

Doar un sfert dintre respondenti cred ca Romania are mai mult de 1000 de ursi, ceea ce indica faptul ca informatiile publice despre specia considerata de specialisti Regele Carpatilor sunt limitate. WWF reaminteste ca numarul exact al exemplarelor de urs brun de pe teritoriul Romaniei este necunoscut, dar ca cifrele oficiale indica o scadere cu o treime in ultimii 20 de ani. 

Integral in Jurnalul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: