Bugetul UE: Conditiile pentru un acord 'nu sunt inca indeplinite'

Data publicarii: 04-02-2013 | International

Presedintele francez Francois Hollande (foto) a afirmat duminica, cu prilejul primirii sefului guvernului italian, Mario Monti, ca 'nu sunt inca indeplinite' conditiile pentru ajungerea la un acord privind bugetul Uniunii Europene pentru 2014-2020 la summitul european de la Bruxelles, programat la 7 si 8 februarie, relateaza AFP.

'Constatam ca negocierea este foarte dificila pentru ca implica o conceptie a Europei fondate, din perspectiva noastra, pe solidaritate si crestere, dar si pe interese nationale. Este legitim ca fiecare sef de stat sau de guvern sa si-l apere pe al sau', a declarat Hollande. 'Asadar, vom face totul pentru ca, la viitorul consiliu (european), sa putem ajunge la un acord, insa conditiile nu sunt indeplinite la acest moment', a adaugat presedintele francez intr-o declaratie comuna cu premierul italian, subliniind 'un nivel de cooperare exceptional' intre Franta si Italia. 

'Insa mai avem cateva zile, si, imi imaginez, o noapte intreaga, pentru a ajunge la rezultatul pe care ni-l dorim cu totii, adica o negociere reusita', a continuat Hollande. 

'Sper sa se ajunga la un acord' la summitul european, a declarat la randul sau Mario Monti, exprimandu-si dorinta pentru 'un acord mai transparent si mai echitabil'. 

Premierul italian a notat ca, din 2011, 'Italia a devenit primul contributor (net) al Uniunii Europene'. 

Liderii europeni se intalnesc joi si vineri la Bruxelles pentru a ajunge la un compromis in privinta bugetului UE pentru perioada 2014-2020, dupa esecul precedentului summit consacrat acestui subiect de la sfarsitul lui noiembrie.

Sursa: AGERPRES.