Traian Basescu: Raportul MCV e corect, bazat pe fapte, o oglinda corecta a activitatii institutiilor statului

Data publicarii: 04-02-2013 | Politica

Raportul MCV este corect, bazat pe fapte si pe activitatea politica a romanilor cu functii de responsabilitate in stat, a declarat, duminica, la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu.

''Raportul este un raport corect, bazat pe fapte, pe intamplari si pe actiuni politice ale romanilor cu functii de responsabilitate in stat. De asemenea, raportul este o oglinda corecta a actiunii institutiilor statului, de la 5 iulie - data ultimului raport - si pana astazi. Ca atare, ceea ce avem de facut este sa luam in consideratie punctele de vedere exprimate in raport si sa actionam pentru eliminarea a ceea ce este considerat negativ, dintr-un singur motiv: nu pentru ca asa ne cere Comisia Europeana, ci pentru ca acestea sunt standardele Uniunii Europene, standarde la care noi ne-am angajat sa le realizam, sa le indeplinim, sa devina o constanta a vietii noastre politice si actiunii institutiilor, fie ca aceste institutii sunt Presedintie, Parlament, Guvern, institutii care tin de justitie sau de orice altceva. Ne-am angajat sa indeplinim standardele Uniunii Europene. Tot acest raport, pe 13 pagini, nu este decat o chemare la aceste standarde'', a spus Traian Basescu. 

Seful statului a decis sa isi exprime pozitia fata de Raportul MCV, considerand ca reactiile oamenilor politici si ale unor institutii nu au fost corecte. 

''Sigur ca obiectivul este acela de a ma pronunta pe Raportul MCV - si poate n-as fi facut-o daca de la nivel oficial, de la nivel de reprezentare a celor mai importante institutii ale statului roman, reactia ar fi fost corecta. Din pacate, raportul a fost profund politizat, iar abordarea publica a fost de multe ori nesincera. Si aici as vrea sa atrag atentia asupra unui lucru. Romanii au putut fi pacaliti cu televizoarele, dar occidentalii nu se uita la televizoarele noastre decat pentru monitorizare, deci ei se uita la fapte, la actiuni ale Guvernului, ale Parlamentului, ale presedintelui, ale institutiilor statului. Cine se amageste cu ideea ca propagandistic vom pacali Comisia Europeana sau statele membre nu face decat sa aiba o pozitie impotriva interesului national', a declarat Traian Basescu. 

In opinia sa, dezbaterile din spatiul public despre Raportul MCV au fost profund politizate. 

''Am mai observat, pentru ca, recunosc, am urmarit cu atentie dezbaterea publica, ca raportul a fost profund politizat in abordari. Fiecare chel - acum, eu sunt chel - dar fiecare chel incercand sa-si puna mana in cap, fie ca a fost vorba de oameni politici, fie ca a fost vorba chiar de presa. Va rog sa ma credeti, cei opt ani si ceva de cand reprezint tara in Consiliul European mi-au dat experienta necesara de a intelege care sunt aceste exigente si cu usurinta imi dau seama cat de departe sunt unele abordari de abordarea europeana, ceea ce inseamna ca avem si o problema de educatie in ceea ce priveste cunoasterea standardelor europene'', a precizat Traian Basescu. 

Seful statului considera ca Raportul MCV trebuie analizat impreuna cu alte doua rapoarte, respectiv cel al Comisiei de la Venetia din 17 decembrie 2012 si Raportul OSCE din 9 decembrie 2012. 

''Va rog sa ma credeti ca, oricat s-ar stradui cineva, e adevarat, in mod incorect, sa demonstreze ca acest raport a fost facut pe sub masa, cu influente din Romania, cu mai stiu eu ce persoane acuzate de unii sau de altii, este o copilarie si va rade orice demnitar european cand va constata o astfel de abordare. Am inteles ca USL-ul este hotarat sa declanseze o campanie in Parlamentul European. Eu am o rugaminte: inainte de a declansa aceasta campanie, sa se uite, sa citeasca raportul, ca multi cred ca nu l-au citit. Asta e parerea mea, multi dintre politicienii care au vorbit nu au citit tot raportul si sa citeasca si raportul Comisiei de la Venetia si raportul OSCE. Mai ales ca raportul Comisiei de la Venetia are ca izvor si o solicitare a primului-ministru al Guvernului Romaniei. Deci eu atentionez public ca raportul trebuie luat in serios, este temeinic si corect'', a adaugat Traian Basescu. 

In opinia sa, Raportul CE are o abordare pozitiva fata de institutiile care fac obiectul supravegherii in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, fiind constatate progrese la CSM, in special la Inspectia Judiciara, prin anchetele care vizeaza judecatori si procurori, in cateva luni fiind solutionate peste 21 de cazuri. 

De asemenea, se releva pozitiv activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde se pune accent pe unificarea jurisprudentei, pe comunicarea hotararilor Inaltei Curti, ca element de indrumare catre instantele inferioare si pe selectia noilor judecatori pentru Curtea Suprema. 

Traian Basescu a mai aratat ca raportul evidentiaza activitatea ANI si se mentin aprecierile pozitive la adresa Directiei Nationale Anticoruptie si cu privire la Parchetul General. 

''Remarca extrem de importanta pe care o face raportul legat de aceste institutii, despre care v-am vorbit, este aceea ca, desi incepand din vara anului trecut, statul de drept a fost pus sub semnul intrebarii, aceste institutii si-au continuat activitatea. Mai mult decat atat, au imbunatatit-o in aceasta perioada. Ceea ce arata si eficienta Mecanismului de Cooperare si Verificare, si soliditatea acestor institutii. Ele nu au fost afectate de turbulentele politice, lucru extrem de important. Eu, daca eram in locul oficialilor care au avut atitudini in aceasta perioada, as fi subliniat acest lucru, pentru ca este subliniat chiar de raport. Ceea ce arata ca institutiile acestea, in cei cinci ani de aplicare a MCV, au dobandit, pe de o parte, independenta, pe de alta parte, consistenta, forta si capacitatea de a-si face treaba in orice conditii politice. Asta justifica solicitarea noastra de a se mentine pe agenda discutia cu privire la intrarea in spatiul Schengen in luna martie'', a subliniat presedintele. 

Traian Basescu a declarat ca in timp ce activitatea institutiilor de control este apreciata, semne de intrebare apar la functionarea statului de drept. 

"Nimeni nupoate spune ca institutiile au facut pas inapoi. A facut greseli politicul, iar politicienii trebuie sa inteleaga ca n-au decat o singura regula, aceea pe care ne-am angajat s-o respectam in ceea ce priveste statul de drept - si aici vin la partea negativa a raportului, care, trebuie sa recunosc, ca om care are deprinderea citirii documentelor europene - este, aparent, o contradictie sa apreciezi pozitiv aceste institutii care tin de statul de drept si pe de alta parte, sa pui sub semnul intrebarii functionarea statului de drept. Insa realitatile verii anului 2012 n-au putut fi evitate si mesajul pe care-l da acest raport este ceva de genul: 'Nu va jucati cu statul de drept, v-au rezistat institutiile, dar reveniti-va in abordarea politicienilor'. Aceasta este chemarea care ni se face: 'Reveniti-va in abordarea pe care o aveti ca oameni politici'. Nu mai este vremea anilor '47-'48, cand, cu ghioaga, comunistii se instalau la putere, sau incalcand Constitutia", a mai spus seful statului.

Sursa: AGERPRES