Euro, la nivelul maxim al ultimelor 14 luni in raport cu dolarul american

Data publicarii: 04-02-2013 | Finante-Banci

Cursul monedei unice europene a atins cel mai ridicat nivel din mai bine de un an in fata dolarului, dupa publicarea datelor dezamagitoare privind rata somajului din SUA. In plus, faptul ca Rezerva Federala, banca centrala a SUA, a anuntat ca va continua sa tipareasca si sa injecteze in piete aproximativ 85 de miliarde de dolari pe luna pana la sfarsitul acestui an starneste noi temeri fata de cea mai mare economie din lume.

Euro a crescut pana la 1,3711 dolari vineri, ajungand astfel la cel mai puternic curs de schimb inregistrat in ultimele din noiembrie 2011. Practic, avansul castigat de euro in acest interval este de 8% in fata monedei americane. Deprecierea dolarului este explicata prin publicarea datelor privind rata somajului din Statele Unite, care a urcat in ianuarie la 7,9%. 

Totodata, saptamana trecuta, Biroul american de Statistica a anuntat ca in cel de-al treilea trimestru al anului trecut, economia SUA a inregistrat prima scadere din ultimii trei ani. In plus, proiectia de deficit bugetar pentru acest este de 900 de miliarde de dolari, iar dezbaterea privind plafonul datoriei publice ramane in continuare intr-un impas.