Neperformantele din Romania, Ungaria si Ucraina au adus Raiffeisen prima pierdere trimestriala

Data publicarii: 04-02-2013 | Finante-Banci

Raiffeisen Bank International, cel mai mare imprumutator din Europa de Est, a suferit prima pierdere trimetriala de la listarea bancii din 2005, pe fondul cresterii costurilor cu creditele neperformante si a pierderilor din derivative si din Ucraina, transmite Bloomberg. Actiunile s-au prabusit.

Profitul net pe intreg anul 2012 a scazut la aproape 700 milioane euro, de la 968 milioane euro cu un an inainte, in conditiile in care dupa primele noua luni din 2012 profitul net se situa la 842 milioane euro. Asta inseamna ca pe trimestrul IV, Raiffeisen a suferit o pierdere de 142 milioane euro.

Reactia pe bursa din Viena a fost imediata, actiunile bancii ajungand sa plonjeze cu 6,3%, pana la 30,97 euro, inregistrand cel mai mare declin dintr-o zi din ultimele doua luni.

"Mediul economic din trimestrul al patrulea din 2012 s-a dovedit a fi mult mai dificil. Venitul net din tranzactionare nu a contribuit cu nimic la profitul bancii, din cauza taxelor”, a spus banca intr-un comunicat.

Grupul bancar are o prezenta in 15 tari din estul Europei, a doua cea mai mare din acest punct de vedere dupa UniCredit, ceea ce ii permite bancii sa balanseze pierderile din tari precum Ucraina si Ungaria, cu profiturile din Rusia si Cehia.

Integral in Capital.ro