Romanii au cheltuit mai putin in decembrie 2012 decat cu un an in urma

Data publicarii: 04-02-2013 | Economie

Consumul romanilor in decembrie 2012 a fost mai prost decat decembrie 2011. Cifra de afaceri in comert arata o scadere de 2,3%. Doar la alimente e o mica urcare, in rest scaderi.

Decembrie este o luna a cumparaturilor, de aceea se astepta o ridicare a consumului, dar iata ca nu a iesit. Pe tot anul cifra de afaceri in comert a urcat cu doar 3,3%. Daca este calculata si inflatia, apropiata de 5%, se vede ca de fapt nu prea avem un pas inainte al consumului.

Prin urmare cifrele care sa dea o indicatie asupra cererii la sfarsit de an nu sunt prea bune. In aceste conditii este posibil ca finalul de an sa ne aduca tot o scadere economica. Era speranta ca va fi cat de cat urnita caruta printr-o stimulare a consumului. Cei de la ING dupa ce au vazut datele au devenit si mai pesimisi si estimeaza o scadere a PIB-ului de circa 2% in trimestrul IV in raport cu trimestrul III.

Deci ar fi iarasi instalarea in recesiune. Datele semnal de crestere economica vin la jumatate acestei luni si atunci vom afla cum stam. S-ar putea totusi sa avem o influenta in asa numita cerere agregata din cheltuielile statului, care a dat drumul la deficit in decembrie. Numai achizitiile de bunuri si servicii au fost de peste un miliard de euro in decembrie, adica 14% din ce s-a cheltuit in tot anul, dublu fata de o luna obisnuita.

Sursa: Digi24.ro