Valoarea totala a taxelor si impozitelor platite cu cardul in Romania s-a majorat cu 34% in 2012 fata de 2011

Data publicarii: 04-02-2013 | Finante-Banci

Valoarea totala a taxelor si impozitelor platite cu cardul in Romania s-a majorat cu 34% in 2012 fata de anul precedent, la peste 98 milioane de lei, sustinuta de platile efectuate la POS, si acestea in crestere cu 37%, releva datele raportate de bancile din Romania membre ale Visa Europe.

Potrivit unui comunicat al Visa Europe, remis luni AGERPRES, primele zece orase in functie de volumul taxelor si impozitelor platite cu cardul, care genereaza 80% din incasarile totale, sunt Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Galati, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Timisoara si Targu Mures. 

Reteaua de primarii unde se pot plati online taxele si impozitele locale s-a extins semnificativ, intrucat internetul permite contribuabililor sa-si achite obligatiile oricand, de oriunde si, astfel, sa evite cozile de la ghisee. Numarul primariilor care accepta plata online a taxelor si impozitelor aproape s-a triplat in 2012 comparativ cu anul precedent, la 95 de municipalitati. Contribuabilii isi pot plati taxele si impozitele online pe www.ghiseul.ro sau pe site-urile primariilor care ofera aceasta facilitate. 

In prezent, taxele si impozitele pot fi platite direct cu cardul Visa fie la POS-urile instalate la ghiseele administratiilor fiscale, fie online, in 188 de primarii, in crestere cu 30% fata de 2011. La plata cu cardul a taxelor si impozitelor la ghiseu sau online nu se percepe niciun comision. 

In acelasi timp, romanii au folosit mai des cardurile anul trecut pentru a-si achita obligatiile fiscale si au realizat peste 285.000 de plati electronice, in crestere cu 32% comparativ cu 2011. 

Valoarea medie a unei taxe locale achitate prin card a ramas constanta anul trecut, la 344 de lei. 

In 2013, Visa Europe, impreuna cu bancile membre din Romania, desfasoara in perioada 1 februarie - 31 martie, pentru al patrulea an consecutiv, campania nationala de promovare a utilizarii cardului pentru plata taxelor si impozitelor locale. Astfel, contribuabilii care isi platesc in perioada 1 februarie - 31 martie taxele si impozitele cu cardul Visa pot castiga premii in valoare totala de 150.000 lei oferite de Visa Europe. 

"Visa Europe sustine inca din 2009 dezvoltarea unui sistem functional de plata a taxelor si impozitelor cu cardul, iar acum un numar tot mai mare de contribuabili pot beneficia de avantajele platilor electronice. Platile cu cardul sunt mai rapide si mai comode, iar aceste avantaje sunt disponibile acum si la achitarea obligatiilor fiscale la ghiseu sau direct pe internet. Vom sprijini in continuare toate eforturile bancilor membre, ale autoritatilor si ale detinatorilor de carduri in directia transformarii acestui proiect intr-un succes demn de urmat si in alte sectoare ale administratiei publice', a declarat directorul general pe Romania, Visa Europe, Catalin Cretu. 

Potrivit unui sondaj realizat de Visa Europe in 2012, utilizarea cardului pentru plata taxelor si impozitelor locale este o optiune atractiva pentru mai mult de doua treimi dintre romani, atata timp cat nu se percepe comision. In prezent, nicio primarie la nivel national nu aplica comision pentru plata cu cardul a taxelor si impozitelor locale. 

Plata impozitelor cu cardul aduce numeroase avantaje atat pentru contribuabili, cat si pentru municipalitati si economie in general. Prin utilizarea sistemului de plati cu cardul, administratiile locale beneficiaza de un control sporit asupra cheltuielilor, reducerea costurilor aferente organizarii colectarii taxelor si impozitelor locale si marirea volumului de taxe colectate la bugetul local, se mentioneaza in comunicat. 

Printre beneficiile platii cu cardul oferite contribuabililor se numara comision zero la efectuarea tranzactiilor, economisirea de timp prin evitarea drumului la bancomat, precum si valorificarea diverselor oferte puse la dispozitie de catre banci exclusiv pe carduri, cum ar fi cash-return sau rate fara dobanda. 

In ceea ce priveste platile online, principalele avantaje vizeaza in special confortul contribuabililor: tranzactiile se pot efectua de oriunde, 24 de ore din 24, inclusiv sambata si duminica, in conditii de securitate recunoscute pe plan international. 

De asemenea, plata taxelor si impozitelor cu cardul joaca un rol important in diminuarea pierderilor la bugetul de stat si combaterea economiei subterane. Studiile Visa Europe au aratat ca dezvoltarea platilor electronice cu 10% determina o scadere cu 5% a economiei subterane, care reprezenta aproximativ 30% (29,6%) din PIB-ul Romaniei in 2012, conform datelor prezentate de Comisia Europeana. 

Visa Europe este o companie de plati detinuta si operata de catre bancile membre si de catre alti furnizori de servicii de plati din 36 de tari din Europa. 

In Europa, exista 466 milioane de carduri Visa si 1 euro din fiecare 6,75 euro cheltuiti este pe un card Visa. Segmentul cardurilor de debit reprezinta aproape 80% din portofoliul Visa si cheltuielile efectuate cu carduri de debit Visa in Europa au depasit 1.000 de miliarde euro (1.020 miliarde euro) in anul financiar 2012 (octombrie 2011 - septembrie 2012). Cheltuielile online efectuate cu carduri Visa in Europa in 2012 au depasit in premiera 200 miliarde euro (202 miliarde euro), reprezentand peste 20% din tranzactiile procesate de Visa Europe. 

Sursa: AGERPRES