Se schimba legea: procesele pe clauze abuzive prin ANPC se termina mai repede

Data publicarii: 04-02-2013 | Finante-Banci

Guvernul a amanat pana in iunie prevederile din noul Cod de procedura civila care puteau duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele (inclusiv din cele de credit). A adus, insa, o alta modificare legii 193/2000 ce va avea efect din 15 februarie 2012: hotararile instantelor de fond la sesizarea Protectiei Consumatorilor sunt supuse numai apelului.

Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului, se introduce un nou articol la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intere comercianti si consumatori potrivit caruia hotararile luate de prima instanta, in acest caz Judecatoria, sunt supuse doar apelului.

Aceste dispozitii urmeaza sa se aplice pentru procesele incepute in perioada 15 februarie 2013 (cand intra partial in vigoare noul Cod de procedura civila) si 30 iunie 2013 (ziua anterioara punerii in aplicare a tuturor modificarilor aduse la legea 193/2000).

Procese mai scurte pentru cei care fac reclamatii la ANPC

Prevederea elimina posibilitatea intregului litigiu de a trece si prin recurs, lucru ce ar trebui, teoretic, sa grabeasca finalizarea actiunilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. ANPC va chema in judecata comerciantii care au in contracte clauze abuzive la Judecatoria in a carei raza teritoriala s-a savarsit fapta sau contravenientul isi are sediul, ca si pana acum, dar va incheia procesul in apel la Tribunal. De retinut ca nu toate procesele treceau pana acum si prin faza de apel.

Plangerile la ANPC din ultimii ani au vizat in mod special bancile, mai ales dupa intrarea in vigoare a OUG 50/2010. Dupa ce "ordonanta creditelor" a fost modifcata, clientii bancilor au facut sesizari privind clauzele abuzive din contracte avand ca temei legea 193/2000. ANPC castigasera pentru consumatori pana in luna octombrie a anului trecut 280 de procese din cele 350 incheiate cu hotarari definitive (o rata de 80%), printre care si procese cu zeci de reclamanti pe aceeasi speta.

Integral in ECONOMICA.net