Mark Gray: Nu exista un termen-limita pentru MCV si Comisia nu va anunta un calendar pentru incheierea procedurii

Data publicarii: 06-02-2013 | Politica

Tratatul de aderare nu stabileste un termen-limita pentru derularea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) la momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, procedura de monitorizare urmand sa se incheie atunci cand Romania va indeplini cele patru obiective de referinta stabilite la aderare, a declarat marti pentru Agerpres Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene (CE).

'Cred ca exista un anumit grad de confuzie privind calendarul pentru MCV. Cand Romania a aderat la UE nu s-a stabilit un termen-limita pentru MCV. A existat un termen-limita de trei ani pentru activarea clauzelor de salvgardare, daca anumite masuri nu erau luate de autoritatile romane. Dar pentru MCV nu exista un termen-limita si, asa cum CE a transmis mereu cu claritate, acesta se va incheia atunci cand Romania va indeplini cele patru obiective de referinta stabilite la momentul aderarii', a precizat Mark Gray. 

Eurodeputata PNL Ramona Manescu a solicitat luni seara, in cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (PE), incheierea procedurii de monitorizare a Romaniei prin MCV, 'avand in vedere reglementarea ambigua a MCV, influenta majora a factorului politic, dar si faptul ca durata stabilita initial, de trei ani din momentul aderarii, a expirat'. 

La randul sau, eurodeputatul PNL Cristian Busoi a cerut executivului european 'sa ofere un calendar de inchidere a MCV pentru Romania', apreciind ca ultimul raport 'cuprinde unele evaluari subiective si neconforme cu realitatea'. 

Nu in ultimul rand, eurodeputata PSD Corina Cretu a spus luni seara in plenul PE ca mecanismul este 'profund nedrept la adresa Romaniei si Bulgariei, iar acest dezavantaj trebuie sa inceteze, fie prin instituirea unui instrument valabil pentru toate tarile membre, fie prin desfiintarea MCV'. 

In ceea ce priveste anuntarea unui calendar pentru incheierea MCV, Mark Gray a precizat ca 'CE nu va anunta un calendar, pentru ca nu tine de noi'. 

'Indeplinirea recomandarilor tine cu totul de autoritatile romane. Asa ca CE in niciun moment nu va fixa un termen-limita pentru indeplinirea recomandarilor stabilite in obiectivele de referinta asupra carora am cazut de acord la momentul aderarii', a spus purtatorul de cuvant. 

'Am vazut multi oameni spunand ca, daca exista unul, doua sau mai multe rapoarte bune, asta ar insemna incheierea MCV. CE nu va spune asta, CE va face o evaluare si toti stim ca trebuie facut mai mult, CE a stabilit in termeni clari ce trebuie facut, si acum tine de autoritatile romane sa respecte aceste angajamente luate', a adaugat el.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: