Domeniile in care se vor face cele mai multe concedieri in 2013

Data publicarii: 06-02-2013 | HR/Cariere

Cei care au fost ocoliti de valul disponibilizarilor din ultimii ani nu trebuie sa lase garda jos nici in 2013. Desi va avea o amplitudine mai redusa, fenomenul restructurarilor de personal va afecta si anul acesta multi angajati, dupa ce in 2012 au fost desfacute peste 230.000 de contracte de munca prin concediere. Cine sunt ghinionistii anului si ce solutii exista pentru acestia?

"Temerile investitorilor cu privire la criza datoriilor suverane si cresterea datoriei publice guvernamentale la nivel european impacteaza in continuare zona de business din Romania, iar acest lucru s-ar putea transforma intr-o incetinire prelungita a dezvoltarii economice”, explica specialistii de la compania de resurse umane Manpower contextul in care vor avea loc noi concedieri pe piata locala. Sectoarele de activitate cele mai afectate de acest fenomen in anii trecuti se mentin in mare parte in topul domeniilor cu cele mai multe concedieri in 2013. Anul acesta apar insa si sectoare noi, care inlocuiesc prezente obisnuite din top. Printre domeniile fruntase la capitolul concedieri colective se numarau in anii trecuti comertul, confectiile si exploatarea si prelucrarea lemnului.

Declinul - greu de oprit

Chiar daca estimarile arata ca economia Romaniei va creste in 2013, exista cateva domenii in care criza va avea inca un cuvant greu de spus. Este vorba, in primul rand, de domeniul constructiilor, puternic afectat de recesiune. Numai anul trecut au avut loc peste 40.000 de concedieri individuale si colective in acest domeniu, fata de 32.000 in 2011, potrivit datelor de la Inspectia Muncii. Analizand evolutia ascendenta a numarului de disponibilizari, putem constata ca declinul constructiilor este departe de a se incheia.

2013 nu se anunta un an tocmai favorabil nici pentru cei care lucreaza in domeniul transportului rutier si de marfa. Anul trecut a intrat in insolventa si cel mai mare transportator rutier de marfa din Romania, Edy Spedition, iar numarul concedierilor din domeniu a fost de circa 10.000. In fruntea clasamentului celor mai afectate domenii de restructurari revine, in 2013, sectorul productiei si distributiei de carburanti. Specialistii de la Inspectia Muncii plaseaza acest domeniu in top cinci, dupa mai multi ani in care numarul concedierilor din sector se redusese drastic. O aparitie noua in clasament este domeniul difuzarii si transmiterii de programe de televiziune. Concedierea a circa 900 de angajati ai postului public TVR, precum si pericolul insolventei pentru unele trusturi media ar putea explica prezenta acestui sector in top 10.

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: