Comisia Europeana cere Guvernului precizari suplimentare despre competentele si atributiile supraveghetorului unic financiar

Data publicarii: 06-02-2013 | Finante-Banci

Comisia Europeana subliniaza, intr-un mesaj transmis factorilor de raspundere din Romania, ca Guvernul ar trebui sa vina cu "precizari suplimentare” in ceea ce priveste sfera de cuprindere a competentelor si atributiilor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), institutie ce urmeaza sa ia nastere pana la 15 martie, in urma desfiintarii autoritatiilor de supraveghere in domeniul asigurarilor, pensiilor private si a pietei de capital.

"Anumite aspect, cum ar fi sfera de cuprindere a competentelor si atributiilor ASF, nu sunt clare si ar necesita precizari suplimentare”, arata Comisia Europeana intr-un mesaj transmis factorilor de raspundere din Romania, citat de capital.ro.

 Documentul se adreseaza mai multor persoane cu raspundere in Romania, printre care guvernatorul Mugur Isarescu si ministrul finantelor Daniel Chitoiu. Mesajul constituie un raspuns la o scrisoare trimisa de autoritatile romane catre Comisia Europeana la finele anului 2012.

 Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI) sa nu numeasca pe critetii politice sefii viitoarei Autoritati de Supraveghere Financiara (ASF), institutie care va prelua supravegherea pietei de capital, a pensiilor private si a asigurarilor incepand cu 15 martie. Totusi, in spatele usilor inchise, partidele negociaza intens pentru a-si pune favoritii la conducerea noii institutii.

 In scrisoarea de intentie convenita cu FMI, Guvernul promite: "Vom face in asa fel incat atat legislatia, cat si aranjamentele institutionale legate de institutia de reglementare unificata a sectorului financiar nebancar, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), sa fie supuse consultarilor cuvenite inainte de implementare, iar membrii Consiliului ASF sa fie numiti exclusiv pe baza competentelor si calificarii profesionale”.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: