Piata creditarii in 2013 - In ce moneda se vor imprumuta romanii

Data publicarii: 06-02-2013 | Finante-Banci

Creditul vedeta al anului 2013 va fi cel in lei, deoarece beneficiaza atat de promovarea bancilor, cat si de pesimismul populatiei privind evolutia economiei romanesti si, implicit, a monedei nationale, sustine Melania Hancila, Head of Research&Strategy Department, Volksbank.

"Astfel, leul va fi solicitat de populatie in special pentru creditele de consum, pe fondul riscului de curs de schimb care s-a materializat anul trecut, insa raman la convingerea ca euro va ramane moneda preferata pentru creditele imobiliare pe termen lung, datorita diferentialului de dobanda care influenteaza semnificativ suma finala de rambursat”, a declarat Melania Hancila pentru www.eFin.ro.

Opinia oficialului Volksbank este sustinuta si de directorul executiv al Alliance Finance Broker, Liviu Andrei, care este de parere ca in cazul creditelor de nevoi personale, romanii vor alege sa se imprumute in moneda nationala. In schimb, la creditele ipotecare, variantele in euro vor fi in continuare cele mai accesate de clienti.

In ceea ce priveste companiile, acestea vor ramane interesate de creditele in lei, care nu au risc valutar, mai ales ca liniile de credit solicitate de acestea sunt in principal pe termen scurt si mediu, intrucat companiile s-au aratat refractare in a face investitii pe termen lung in ultimii ani, a adaugat Hancila.

Cererea de credite va creste in 2013

Intre dorinta romanilor de a accesa noi imprumuturi si cea a bancilor de a le acorda, exista un echilibru. Romanii apeleaza la credite in masura in care au cu adevarat nevoie, nu doar pentru satisfacerea unor capricii, iar bancile doresc sa crediteze acei clienti, care pot demostra, in urma indeplinirii criteriilor de analiza, ca au cu adevarat capacitatea de a putea rambursa aceste imprumuturi, sustine reprezentantul Alliance Finance Broker.

Cererea de credite va creste in 2013, atat din partea populatiei cat si a companiilor, pe fondul stabilizarii situatiei la nivel politic si majorarii salariilor din sectorul public care vor atenua din presiunile de pe piata muncii, precum si a manifestarii unei tendinte de scadere a dobanzilor la credite, este de parere economistul sef din cadrul Volksbank. Bancile vor fi mai interesate anul acesta sa acorde credite, datorita stabilizarii situatiei la nivel economic, precum si a presiunilor de imbunatatire a profitabilitatii bancilor dupa atatia ani de pierderi.

Integral in eFin.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: