280.000 de bancnote euro false au fost retrase din circulatie in a doua jumatate a anului 2012

Data publicarii: 06-02-2013 | Finante-Banci

Comisia Europeana vrea intensificarea luptei impotriva falsificarii bancnotelor si monedelor euro, intrucat in a doua jumatate a anului trecut au fost retrase din circulatie 280.000 de bancnote euro false, ceea ce da de inteles ca moneda unica atrage puternic infractorii.

Comisia Europeana (CE) vrea introducerea unei pedepse minime cu inchisoarea de sase luni pentru cazurile de productie si distributie de valuta falsificata, precum si aplicarea unei pedepse cu inchisoarea de minimum opt ani pentru infractiunea de distributie.

Valoarea totala a bancnotelor euro aflate in circulatie in intreaga lume este de aproximativ 913 miliarde euro, iar cea a monedelor este de 16 miliarde de euro.

"Se estimeaza ca, de la introducerea euro in 2002, falsificarea a provocat daune de cel putin 500 de milioane de euro. Propunerea urmareste sa apere mai bine moneda euro si alte valute impotriva falsificarii, prin masuri de drept penal, respectiv prin consolidarea anchetelor transfrontaliere si prin introducerea unor pedepse minime (inclusiv cu inchisoarea) pentru infractiunile cele mai grave de falsificare. Propunerea va permite de asemenea analizarea falsurilor confiscate in timpul procedurilor judiciare, pentru a facilita depistarea altor falsuri aflate in circulatie", informeaza, marti, site-ul www.ec.europa.eu.

Vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie, afirma ca cetatenii si firmele europene au incredere in autenticitatea bancnotelor si monedelor, "insa acest lucru nu este un dat".

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: