Ambasadorul Ungariei: Faceti OFICIAL Tinutul Secuiesc! MAE ar putea cere RETRAGEREA diplomatului

Data publicarii: 07-02-2013 | Politica

UPDATE. Ministrul de Externe Titus Corlatean a spus, miercuri seara, ca declaratiile ambasadorului ungar in Romania referitoare la oficializarea unui tinut autonom incalca normele si conduitele diplomatice.

 ”Este o atitudine care incalca normele de baza ale regulilor internationale, ale legilor statului roman.(...). I-am transmis ambasadorului roman din Ungaria sa clarifice aceasta situatie cu autoritatile ungare”, a spus Corlatean. 

De asemenea, surse citate de Realitatea TV sustin ca  MAE (Ministerul Afacerilor Externe) a cerut retragerea ambasadorului Ungariei la Bucuresti.

_ _ _ _

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, a spus, miercuri seara, ca Romania trebuie sa oficializeze ”Tinutul Secuiesc”, deoarece aceasta este o dorinta a minoritatii maghiare.

”Faceti oficial Tinutul Secuiesc, asta este o cerere veche a locuitorilor din regiune. (...) Statul ungar sprijina cererea maghiarilor din Romania.(...) Romanii pot incepe un dialog cu comunitatea maghiara pentru constituirea ”Tinutului Secuiesc”, a precizat Fuzes intr-o interventie la Realitatea TV.

Totodata, Fuzes a subliniat ca statul maghiar sprijina cererea maghiarilor din Romania de infiintare a unui tinut secuiesc pe criterii etnice si teritoriale si ca este de acord cu arborarea steagului secuiesc.

"Sunt de acord cu declaratia domnului Nemeth Zsolt, nu numai pentru ca sunt un reprezentant al guvernului lui, ci si din suflet. Cred ca toate declaratiile in legatura cu steagul secuiesc in acest lucru avem dreptul sa ne exprimam opinia, chiar daca acestea sunt diferite de cele ale partii romanesti. Nu inteleg de ce un steag secuiesc devine o problema atat de mare in Romania. Este vorba de o minoritate nationala autohtona. Steagul secuiesc nu este un steag strain in Romania. Nu prea inteleg problema... (...) ", a spus Oszkar Fuzes.

 Declaratiile ambasadorului vin dupa ce, marti, secretarul de stat in MAE ungar, Nemeth Zsolt, a spus ca maghiarii din Transilvania sunt supusi unei agresiuni simbolice si, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie sa raspunda arborand steagul Tinutului Secuiesc.

Integral in Romania Libera