Euribor a inceput sa creasca, urmeaza dobanda la credite in euro

Data publicarii: 07-02-2013 | Finante-Banci

De la inceputul anului, Euribor la 3 luni a crescut cu aproape 30 de procente, pe fondul asteptarilor pozitive cu privire la economia europeana.

Daca in cursul anului trecut, indicii Euribor au inregistrat aprecieri de peste 1 procent, atingand la finalul lui 2012 valori minime istorice, inceputul anului a adus o inversare a trendului, care ar putea conduce la o scumpire a creditelor in valuta.

Scaderea Euribor din 2012 a ajutat romanii care au credite in euro sa plateasca rate lunare mai mici, dupa ce ratele dobanzilor pentru creditele in euro cu dobanda indexabila la Euribor au coborat cu peste 1 procent. Scaderea dobanzilor a reusit astfel sa atenueze si cresterea inregistrata de cursul de schimb valutar, care tot in 2012 a atins cele mai ridicate valori in raport cu euro sau dolarul.

Euribor la 3 luni a crescut cu 30% in acest an

Asa cum avertizam la inceputul anului, scaderea indicilor Euribor era aproape de final, deoarece in cazul celui mai utilizat indice, Euribor 3M, valoarea acestuia era de 0.18%, foarte aproape de zero, astfel ca cel mai probabil urmatoarea miscare era una de apreciere, odata ce criza din zona euro incepea sa scada din intensitate.

Cresterea de la inceputul anului in termeni absoluti nu este foarte mare, chiar daca ca si procent, in cazul Euribor la 3 luni se apropie de 30%. Cresterea de pana acum ar duce la o scumpire cu doar 0.05% pentru creditele Prima Casa in euro.

Mai importanta este insa tendinta dobanzilor la euro, care ar putea creste si mai mult, mai ales ca dobanda de politica monetara a BCE este de 0.75%, mult mai ridicata decat dobanzile la Euribor din prezent.

Creditele in euro au dobanzi mai mici

Romanii sunt atrasi catre creditele in valuta, si in special cele in euro, datorita dobanzilor mai reduse fata de cele pentru lei. Daca in cazul creditelor de nevoi personale, majoritatea bancilor au renuntat inca de anul trecut la ofertele in euro, pentru creditele ipotecare, imprumuturile in euro sunt preferate.

Integral in MoneyCenter.ro