Lazea (BNR): Romania are o datorie privata de 70% din PIB, sub nivelul criteriilor de la Maastricht

Data publicarii: 07-02-2013 | Finante-Banci

Romania sta bine la nivel macroeconomic din punct de vedere al datoriei private, care reprezinta circa 70% din Produsul Intern Brut (PIB) fata de criteriul de la Maastricht, de cel mult 160%, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

'De regula, in analizele agentiilor de rating si ale investitorilor straini este luata in calcul analiza datoriei publice, dar la fel importanta este si datoria privata. Aici avem o confluenta intre macroeconomie si microeconomie si vedem in ce fel este afectata economia. Romania indeplineste trei dintre cele cinci criterii de la Maastricht, respectiv pentru evolutia cursului de schimb, deficitul bugetar si datoria publica totala, care este de 38% din PIB, mult sub nivelul maxim admisa de 60%. Suntem in afara criteriilor de la Maastricht cu rata inflatiei, care depaseste cu 0,6% criteriul admis. Al doilea criteriu pe care Romania nu-l indeplineste se refera la dobanzile pe termen lung care la 6,67% depasesc cu 1,3% criteriul de la Maastricht', a afirmat Lazea. 

Potrivit oficialului BNR, celor cinci criterii de la Maastricht li s-au adaugat alte zece puncte, la cel de-al saptelea, referitor la datoria privata, Romania aflandu-se in grafic. 

'Aceste cinci criterii au fost suplimentate cu alte zece criterii denumite 'Panoul de bord'. Un al saptelea criteriu din lista celor zece se refera la datoria privata, care nu trebuie sa depasesca 160% din PIB. In Romania, procentajul este la 70-71% din PIB. Din punct de vedere macroeconomic, Romania sta bine la nivelul datoriei private', a spus economistul-sef al BNR. 

Fundatia Romanian Business Leaders organizeaza, in perioada 7-8 februarie, la Bucuresti, editia a doua a evenimentului Romanian Business Leaders Summit. 

In cadrul celor doua zile de eveniment sunt asteptati sa participe peste 200 de lideri din business, reprezentanti ai Guvernului si ai corpului diplomatic, precum si reprezentanti ai societatii civile din domeniile Educatie, Buna Guvernare si Antreprenoriat. 

Pe lista celor care vor sustine discursuri pe parcursul celor doua zile se vor afla, printre altii, Varujan Vosganian - ministrul Economiei, Daniel Chitoiu - ministrul Finantelor, Maria Grapini - ministrul pentru IMM-uri, Turism si Mediul de Afaceri, Valentin Lazea - economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, Dan Pascariu - presedintele Consiliului de Administratie al TAROM, dar si ambasadorii Marii Britanii, Finlandei si Polonei la Bucuresti.

Sursa: AGERPRES