Isarescu: Daca statul nu ar fi scumpit energia electrica si termica inflatia ar fi fost mult mai mica. Cat de vinovati sunt politicienii de deprecierea leului

Data publicarii: 07-02-2013 | Finante-Banci

La sfarsitul anului trecut, inflatia ar fi fost mai scazuta daca statul nu ar fi majorat preturile la energie electrica si gaze, a explicat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial privind inflatia. In ceea ce priveste proiectiile Bancii Nationale privind evolutia inflatiei, in 2013 rata anuala va ajunge la 3,5% in timp ce in 2014 preturile de consum vor creste cu 3,2%.

Inflatia a crescut la finele anului trecut la 4,95%, in afara intervalului tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si va continua sa se situeze peste limita superioara a acestuia in primul semestru al acestui an pe fondul liberalizarii preturilor la energie electrica si gaze, a explicat guvernatorul BNR.

"Factorii determinanti ai inflatiei in trimestrul IV sunt in sensul scaderii preturilor, o anumita corectie a preturilor alimentare volatile, la legume, fructe, oua, dupa o crestere masiva in perioada anterioara, trendul descendent al cotatiilor internationale ale titeiului, stabilizarea cursului si deficitul de cerere. In sensul opus au actionat majorarile unor preturi administrate la energie electrica, energie termica si gaze naturale", a precizat Isarescu.

Isarescu: Criza politica si alegerile au avut un cuvant de spus in deprecierea leului

In ceea ce priveste rata inflatiei CORE 2, calculata prin eliminarea preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si a bauturilor alcoolice, aceasta s-a temperat in ultimele doua luni ale anului, a explicat guvernatorul.

Integral in Gandul.info